Interjú

Ünnepi kellék: hogyan készítsünk adventi koszorút?

A koszorúkötők mesélik... Hit, remény, öröm és szeretet, nem csak vallásos embereknek. Szerkesztőségünk egy adventi koszorúkötési délutánon járt.

Pillantson bele a koszorúkészítők munkájába >>> képgaléria

2014.11.30 10:00ma.hu

Vasárnap Advent első vasárnapja. Szerkesztőségünk egy adventi koszorúkötési délutánon járt. Megtudtuk mit jelent az advent és azt is, miként készíthetjük el mi is sajátunkat. A rendezvényen, amelyet az Ifjúsági Caritas Egyesület szervezett, igazán sokan voltak. A koszorúkötők között találkoztunk nyugdíjasokkal, nagycsaládos anyukákkal-apukákkal, kisgyermekkel, és egy volt országgyűlési képviselővel, Pettkó Andrással (2002-2010, MDF). Őt kérdeztük.

Ma.hu: Miért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön erre a délutánra?

Pettkó András: Egy hagyományos rendezvényen vagyok jelen. Nem először, hanem már immár tizenötödször. Szerencsére a Magyar Sándor által vezetett egyesület, sok más ismert programja mellett, fontosnak tartja, hogy minden évben több helyen, például itt Újpesten is, önkormányzati támogatással megszervezze ezt a mindenki számára elérhető délutánt, örömet szerezve ezzel több száz családnak.

Ma.hu: Mit jelent az a szó, hogy advent?

Pettkó András: Az advent szó jelentése "eljövetel". A latin "adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: "az Úr eljövetele". A Karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken "kisböjtnek" nevezték ezt az időszakot.

Pillantson bele a készítés folyamatába >>>

Ma.hu: Mióta készítenek koszorút?

Pettkó András: Adventkor a XIX-XX. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad Karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak. Ugyanakkor mindenképen szeretném hangsúlyozni nem csak vallásos emberek szeretik az adventi koszorút. A koszurú sok ember szívében ezekben a hetekben a szeretetet a melegséget szimbolizálja.

Ma.hu: Hogyan készíthetem el a koszorút?

Pettkó András: Mindenekelőtt szükséged lesz egy koszorúalapra. A következő feladat az alap befedése. A fenyőágat (vagy más örökzöldet) vágd fel kisebb ágakra, amelyeket könnyen az alapra lehet illeszteni. A hagyományos adventi koszorú fenyőágakból készül, de ma már nem kell ehhez ragaszkodnod. A koszorúalapra helyezz pár kisebb fenyőágat, és a szára köré tekerj szorosan egy darab drótot, hogy rögzítsd. Egy másik módszer, ha a drótból kisebb darabokat vágsz és U alakban meghajlítod, majd ezzel tűzöd a fenyőágat az alaphoz. A következő fenyőágat az első fölé helyezd úgy, hogy az első ág végei kilógjanak, de a szárát (és a drótot) eltakarja a második ág. Ezt is rögzítsd. Haladj így tovább, míg a körbe nem érsz a koszorúalapon. Az utolsó ágat, ágakat az első alá szúrd be. Az elkészült alapra dróttal rögzítsd a négy gyertyát. Tekerd a gyertya köré, vagy felhevítve szúrd bele az aljukba. Nem muszáj a szimmetrikus elhelyezéshez ragaszkodnod, tűzheted őket egymás mellé, ha úgy tetszik, a negyedik gyertya lehet a többitől eltérő színű. A végén szalaggal díszítsed.

Ma.hu: Mit kíván a közelgő ünnepekre?

Pettkó András: Mindenkinek azt kívánom, hogy a családja, szerettei kőrében töltse az ünnepeket. Ha ezt nem teheti valamilyen okból, akkor vagy keressen meg egy civil egyesületet, amelyik a lakó környezetében van, vagy az egyházhoz, vagy valamelyik szomszédjához is bekopoghat. Fontos a lélek megnyugvása ezekben a napokban, és az is, hogy senki ne legyen egyedül. Aztán az ünnep elteltével talán mindenki számára egy szebb és jobb új esztendő következik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.