Médiatanács

Tovább szólhat a Tilos Rádió, 300 milliós támogatás a helyi hírszolgáltatóknak

Huszonegy helyi hír- és magazinműsor egy éven át tartó támogatásáról, illetve 31 közösségi médiaszolgáltató működési és üzemeltetési költségeihez történő, szintén egy éven át tartó hozzájárulásokról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

2014.12.03 14:30MTI
Fotó: archív

Közleményük szerint az NMHH Médiatanácsa hétfői ülésén, a Magyar Média Mecenatúra program keretében, döntés született arról, hogy ideiglenes szerződések megkötésével a lejáró jogosultságon túl is szólhat a Tilos és az FM 4 rádió, emellett tizennégy helyi és körzeti tévé is meghosszabbíthatja szerződéseit a 2017 végén esedékes digitális átállásukig.

A médiatanács a helyi és körzeti tévék állandó műsorainak éves támogatását célzó idei pályázatának harmadik fordulójában ezúttal hét helyi hírműsor 67,5 millió forint értékben, nyolc közéleti magazin 23,2 millió forint értékben és hat kulturális magazin 11,6 millió forint értékben jut 12 havi költségtérítéshez.

Támogatott műsor lett a bajai, az érdi, a győri, a kiskunhalasi, a pécsi, a szekszárdi és a szentendrei központú televízió hírműsora; a derecskei, a dunaharaszti, a gödöllői, a jászberényi, a kőszegi, a putnoki, a miskolci és a püspökladányi helyi televízió közéleti magazinja; valamint a budai Hegyvidék televízió, a budapesti Hatoscsatorna, a gyöngyösi, a mezőtúri, az ózdi és a szigetszentmiklósi tévé kulturális magazinja - olvasható az NMHH közleményében.

A médiatanács döntött a közösségi médiaszolgáltatók jövő évi fenntartási költségeinek támogatására kiírt első forduló pályázatairól: húsz közösségi televízió 133,7 millió forint, tíz közösségi rádió 52,9 millió forint és egy kisközösségi rádió 4,8 millió forint támogatásban részesül. A sikeres fővárosi televíziós pályázók között található a budapesti City TV, a Hatoscsatorna, a Hegyvidék és a Rákosmente TV. A vidéki televíziók közül a bólyi, az esztergomi, az érdi, a füzesbonyi, a mórahalmi, a pomázi, a soltvadkerti, a szarvasi, a szekszárdi, a szentesi, a szentgáli, a tahitótfalui, a tatabányai, a tótvázsonyi, a túrkevei és a vecsési székhelyű televízió jutott pénzügyi forráshoz.

A rádiók között Budapesten a 90.9 Jazzy Rádió, az Inforádió, a Klasszik Rádió és a Lánchíd Rádió, vidéken a sárréti rádió, a Szent István Rádió és a Magyar Katolikus Rádió több körzete, valamint kisközösségiként a törökszentmiklósi rádió nyert támogatást a pályázaton.

Mint írják, tizennégy szolgáltató médiaszolgáltatási szerződése jár le idén december 31-én, de a határidőt 2017. december 31-ére módosítják, hogy a szolgáltatás folytonosságát biztosítsák a helyi és körzeti televíziók esetében a digitális átállásuk törvényben megszabott határidő bekövetkeztéig.

Ennek értelmében a médiatanács ideiglenes hatósági szerződést köt a ceglédi, a hajdúszoboszlói, a hódmezővásárhelyi, a kalocsai, a keszthelyi, a kiskunhalasi, a mohácsi, a paksi, a pápai, a salgótarjáni, a szegedi, a székesfehérvári, a szombathelyi és a tapolcai televízióval.

A közlés szerint 2015. március 6-ig a médiatanács meghosszabbítja a Tilos Rádió médiaszolgáltatójával kötött hatósági szerződést és 2015. március 5-ig az FM 4 rádió hálózatát üzemeltető vállalkozással kötött hatósági szerződést megszakítás nélkül a használt frekvenciára szóló új pályáztatási eljárás lezárásáig.

Mindkét döntéstípus esetében a médiatanács a rádiókkal és televíziókkal a törvényben adható maximális időtartamra köt szerződést - jegyzi meg közleményében az NMHH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.