Újabb 5 évig az éterben

ORTT: tovább sugározhat a Tilos Rádió

Második nekifutásra meghosszabbította a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - a szerdán meghozott, a KDNP delegálta tag által a nap folyamán közleményben kifogásolt döntésről az ülés több résztvevője tájékoztatta az MTI-t.

2008.10.01 18:53MTI

Közlésük szerint öten szavaztak arra, hogy teljesítsék a kérést, hárman pedig ellene, emellett egy tartózkodó szavazatot könyveltek el. A döntés értelmében öt évvel hosszabbítják meg a budapesti adó jövő novemberben lejáró koncesszióját. 

Augusztusban már másodszor kérte műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását a Tilos Rádió. Csabai Gábor, az adó ügyvezetője akkor azt közölte: míg májusban "egy szikár, nyolc-tíz soros levélben" kérték a hosszabbítást, most egy kifejtőbb dokumentumot nyújtottak be, amelyben egyebek mellett megemlítették, hogy a 2003-as karácsonyi, komoly visszhangot kiváltó - a keresztény embereket sértő - eset óta még az ORTT Panaszbizottsága elé sem citálták őket. 

A médiahatóság június 11-én ülésén nem kapott elegendő számú támogató voksot a koncesszió meghosszabbítása; másnap ezt a KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az öt évvel ezelőtt történtekkel magyarázta. 

Az e voksolásnál tartózkodó Majtényi László ORTT-elnök napokkal később közzétett különvéleményében arra emlékeztetett: a médiatörvény szerint az ismételt vagy súlyos szerződésszegés a hosszabbítást kizáró körülmény, ám "alig képzelhető el, hogy valamely televízió tíz, bármely rádió pedig hét éven keresztül úgy működjön, hogy a médiatörvény és a szerződés olykor obskurus rendelkezéseinek a törvény által kívánt módon feleljen meg". Felvetve, hogy a jogalkotónak csak azt kellene kizárnia e lehetőségből, aki a szabályokat "ismételten súlyosan megszegte", Majtényi László megjegyezte: "gyakorlatilag nincs olyan műsorszolgáltató Magyarországon, amely törvényesen élni tudott volna a szerződés törvény szerinti megújításának lehetőségével, mégis korábban mindegyik szerződését meghosszabbította a hatóság", ám ez a következetlenség önmagában nem lehet alapja a hosszabbításnak. 

Éppen a súlyos törvénysértőkre kimondott újrázási tilalom miatt nevezi törvénysértőnek a hosszabbítást közleményében a médiahatóságba a KDNP által delegált Tirts Tamás. "Emlékezetes, hogy a Tilos Rádió súlyos törvénysértést követett el 2003 decemberében azzal, hogy műsorában többek között a keresztények kiirtására vonatkozó kijelentés hangzott el" - idézte fel, akárcsak azt, hogy a javaslat előzőleg, júniusban egyszer már nem kapott többséget. 

"Sajnálatos, hogy a személyében is új összetételű testület nem tudott a törvényesség talaján megmaradni" - fogalmazott Tirts Tamás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.