Fordított arányosság

Több magyar katona lesz Koszovóban és Boszniában

Több magyar katonát vezényelnek Koszovóba és Bosznia-Hercegovinába, fordítottan arányosan azzal, ahogyan a magyar haderőt kivonják Afganisztánból.

2014.11.25 15:45MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke szerb kollégájával, Ljubisa Dikoviccsal tárgyalt a szerb fővárosban a két ország haderejének együttműködéséről. Benkő elmondta, hogy a szoros együttműködés mindkét fél érdeke.

Hozzátette: Magyarország 2004 óta tagja az Európai Uniónak, és a tapasztalatok megosztása hasznos lehet a szerb katonaság számára is annak érdekében, hogy az könnyebben vegye az uniós csatlakozással járó akadályokat.

Megemlítette, hogy Magyarországon található a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja, amelynek legfőbb feladata elősegíteni a NATO egészségügyi képességeinek fejlődését és fejleszteni az egészségügyi csapatok közötti együttműködési képességet.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben ezen a területen is együttműködés kezdődhet Szerbiával. Ljubisa Dikovic szerb vezérkari főnök a közös gyakorlatok sikeréről beszélt, megemlítve, hogy a katonák felváltva gyakorlatoznak Magyarországon és Szerbiában, valamint közösen vesznek részt a ciprusi kiküldetésekben.

Kiemelte továbbá, hogy a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőben (KFOR) mintegy 300, míg az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójában (EULEX) körülbelül 30 magyar katona vesz részt.

A Koszovóra vonatkozó információkat Dikovic azért közölte, mert Szerbia továbbra is saját tartományának tekinti Koszovót, annak ellenére, hogy Pristina 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.