Készek a katonai együttműködésre

Litvánia páncélrészeket fog szállítani Ukrajnába

"Litvánia kész Ukrajnával megosztani tapasztalatait, beleértve a katonaiakat is. Támogatást nyújtunk önöknek és kiképzést a katonáiknak. Ukrajna bármilyen támogatást megkap Litvániától, amivel csak Litvánia rendelkezik."

2014.11.24 15:35MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Litvánia páncélrészeket fog szállítani az ukrán fegyveres erőknek - jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn Kijevben, Dalia Grybauskaite litván elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az ukrán államfő kiemelte, hogy ez egy konkrét segítség Litvánia részéről.
"Konkrét páncélozott járművekhez való konkrét páncélrészek szállításáról állapodtunk meg" - mondta Porosenko, de további részleteket nem árult el.

Hozzátette, hogy megegyezés született ukrán katonák Litvániában történő kiképzéséről is. "Mindezeken felül megállapodtunk arról, hogy a kelet-ukrajnai harcok övezetéből legfeljebb 50 ukrán katonát Litvániába gyógykezelésre küldhetünk" - emelte ki még az ukrán elnök.

A litván államfő megerősítette, hogy országa kész a katonai együttműködésre Ukrajnával. "Litvánia kész Ukrajnával megosztani tapasztalatait, beleértve a katonaiakat is. Támogatást nyújtunk önöknek és kiképzést a katonáiknak. Ukrajna bármilyen támogatást megkap Litvániától, amivel csak Litvánia rendelkezik" - szögezte le Dalia Grybauskaite.

Porosenko a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásáról népszavazáson kell dönteniük majd az ukrán választóknak. "Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy csatlakozzon-e Ukrajna az atlanti szövetséghez vagy sem, az ukrán nép kompetenciájába tartozik" - hangoztatta.

Egyúttal kiemelte: Ukrajnának legalább hat évre van szüksége ahhoz, hogy teljesíteni tudja az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz való csatlakozás feltételeit. Rámutatott arra, hogy puszta bejelentéseken túl Ukrajnának valódi reformokat kell végrehajtania európai integrációja érdekében.

Dalia Grybauskaite egyetértett abban, hogy mélyreható reformokra van szükség Ukrajnában. Leszögezte ugyanakkor ő is, hogy egyedül az ukrán népnek van joga eldöntenie, merrefelé haladjon Ukrajna. Emlékeztetett arra, hogy a litvánok is népszavazáson döntöttek országuk belépéséről az EU-ba. Kijevi találkozóján a két államfő aláírta az ukrán-litván stratégiai partnerség 2015-2016-os időszakra vonatkozó útitervét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.