Augusztus 20.

Botka: egy ország, közös lélek, közös sors

"A történelem kiemelkedő pillanatai a közös ünnepek, amelyek kifejezik az együvé tartozást, bizonyítékai annak, hogy egy ország, egy nép, egy város nem csupán emberek sokasága, hanem közös lélek, közös sors."

2014.08.20 12:51MTI
Fotó: Wikipédia

Botka László (MSZP), Szeged polgármestere hangsúlyozta: Szent István olyan államférfi volt, aki nem kevesebbet tett a hazáért, mint megmentette és megőrizte az utókornak.

Pedig az államalapító nagy király életében a múlt és a jövő küzdött mindenre elszántan egymással, a sötét indulatok mentén az ország csaknem kettészakadt és ezzel csaknem el is süllyedt - fogalmazott Botka László. Ő volt az, aki először, de máig ható tanulsággal azt mondta, a gyűlölet mérgez, a gyűlölet rombol, árt, és nem építhető rá semmi, legkevésbé a jövendő – tette hozzá.

Botka László hangsúlyozta: „2014-ben nehéz szívvel újra el kell mondanunk, nincs külön út közösséghez tartozás nélkül. Nincs megmaradás fejlődés nélkül, nincs normális élet ott, ahol az erő nem a legjobb szolga, hanem a legrosszabb gazda, ahol a törvény nem szilárd fundamentum, hanem hatalmi, kormányzati célok játékszere.

Nincs normális ország ott, ahol ezeréves közös értékeinket sutba vágva a nemzet boldogulását távoli ázsiai, idegen, tekintélyelvű birodalmak példáját követve képzeli el az országvezető.”

A politikus beszédében kitért arra, hogy a hatalom nem lehet más csak szolgálat, töretlen elszánás a jóra, amely képes olykor nehéz, de mindig felelős döntéseket hozni, az a szolgálat, amelynek nincs szüksége sem félelemre, sem harcra, sem ellenségképre.

„Az ilyen szolgálat nyomában pedig nem a rendcsinálók, hanem a szabadság könnyű léptei állnak, mely megteremti a demokráciát, az egyes legjobb képességeinek mozgatórugóját, a mindenki számára elérhető boldogulás lehetőségét."

A szabadságnak és a demokráciának mostanra Szeged a végvára lett - tette hozzá. Az elmúlt tizenkét évben Szeged megváltozott, százmilliárdos értékekkel gyarapodott, töretlenül fejlődik - mondta a polgármester. Hangsúlyozta azonban, hogy a szegedi polgár nem alattvaló.

"Igényli és gyakorolja az ember leggyönyörűbb tulajdonságát, a gondolkodás képességét. Tudja, hogy a politikában minden általa és érte van, és tudja, hogy bizalma kincs, mely elnyerhető, de számon kérhető és vissza is vehető. A szegedi polgár bizalma nem eladó!” - fogalmazott.

A szegediek azt várják, hogy az átgondolt, felelős terveket a jövőben is megvalósítsák - mondta, megemlítve az uszoda és a Széchenyi tér megújítását, a Déli-hidat, az autóbusz pályaudvart, a lézerközpontot és tudásparkot, valamint új munkahelyek teremtését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.