Augusztus 20.

MSZP: a mai állam nem demokratikus

Az MSZP elnöke szerint a jelenlegi állam nem demokratikus, hanem az önkény, az államkapitalizmus és a rendiség a sajátja.

2014.08.20 12:05MTI
MTI/Marjai János

Tóbiás József, az MSZP elnöke erről augusztus 20-án, az állami ünnep alkalmából - a Kossuth Lajos térre, a József Attila-szoborhoz meghirdetett, a rossz idő miatt azonban zárt helyen megtartott - sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

A szocialisták ezzel szemben olyan államot kívánnak, amelyre a joguralom, a szabadság és a szociális biztonság jellemző - jelentette ki. A pártelnök szimbolikus helynek nevezte a Kossuth Lajos teret, amelyen szerinte "álságos rekonstrukciót hajtott végre" a jelenlegi hatalom.

A tér ugyanis nem a valódi, nem a teljes magyar történelmet jeleníti meg, csupán díszletet nyújt ahhoz a politikához, amelyet a hatalom képvisel - fogalmazott. Tóbiás József kifogásolta, hogy a téren nem "kaphatott helyet" sem Szent István, sem IV. Béla vagy Széchenyi, de Radnóti Miklós vagy a századelő nyomorgó tömege sem.

József Attila szobrának áthelyezéséről pedig úgy vélekedett: ez annak a szimbóluma, ahogy az elesett magyarokkal bánnak, "perifériára szorítanak, miközben kinccsel, díszlettel, pompával próbálják elfedni a valóságot".

A pártelnök bírálatot fogalmazott meg, amiért mintegy félmillió gyermek éhezik az országban, a családok majdnem fele nem tud megfelelő élelmiszert vásárolni magának, az egészségügyből pedig számos szakember hiányzik.

Szerinte a jelenlegi állam mentalitásában a harcot, az agressziót választotta a béke és a megértés helyett, totális hatalomkoncentrációra törekszik, nem a párbeszédben, hanem a megfélemlítésben hisz, lebontja a jogállamot. Ezzel feléli gyermekei jövőjét, és olyan országot teremt, ahonnan egyre többen mennek el - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: az MSZP ezzel szemben olyan államban hisz, amely a polgáraitól kapja a felhatalmazást, és őket is szolgálja, amelynek működése átlátható, óvja a demokratikus működést, és amelynek minden polgárát megilleti a biztonság.

Közölte: pártja ezért új társadalmi szerződést akar létrehozni, amelyhez tömegekre van szüksége. Hozzátette: választók sokaságával kíván olyan országot teremteni, amely méltó Szent István örökségéhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.