Ünnep előestéje

Navracsics: Közép-Európa értékrendje mindig a Nyugathoz kötődik

"Szent István európai megoldásokat vett át, nem automatikusan másolva, hanem a magyar hagyományokhoz alakítva hozta létre az államot, amely így tartós maradt."

2014.08.20 04:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

Csak olyan Magyarország és olyan Közép-Európa maradhat fenn, amely kultúrájában, értékeiben Nyugat-Európához kötődik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Öskü községben, az államalapító Szent István tiszteletére tartott ünnepségen kedden.

A magyar lehet ugyan ázsiai származású nép, de Szent István tudta, hogy jövője csak az európai kultúrában van - fogalmazott Navracsics Tibor, hangsúlyozva: "a keresztény magyar államiság az, amely évszázadokon át állandó célként ott lebegett minden magyar hős előtt".

Navracsics Tibor szerint évszázados törekvés volt, hogy a magyarság Európához tartozhasson, a saját államában szabadon, európaiként élhessen. Emlékeztetett, Szent István legnagyobb tette a kereszténység meghonosítása és a magyar állam megteremtése volt. Szent István előtt intő jelként állt a le nem telepedett, intézményeit ki nem építő törzsek pusztulása vagy asszimilációja is, amikor államot szervezett a Kárpát-medence törzsközösségéből.

Hiszen célja volt, hogy tartós legyen a magyar nemzet. Ehhez kettős feladata volt: meg kell teremteni a nemzet vázát, az államiságot és a lelkét, a hitét is egyben - jelentette ki a miniszter. Hangsúlyozta: Szent István európai megoldásokat vett át, nem automatikusan másolva, hanem a magyar hagyományokhoz alakítva hozta létre az államot, amely így tartós maradt.

A Szent István tiszteletére rendezett ösküi ünnepséget a környező települések kertbarátjainak kiállítása színesítette. Az ünnepi kenyeret a történelmi egyházak képviselői áldották meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.