Csak találgat a sajtó?

Tarlós: egységesnek kell maradnia a főváros köz-szolgáltatásának

"Mindent meg fogok tenni azért, hogy a közszolgáltatások túlnyomó többsége a városnál maradjon".

2014.07.03 22:01MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Danilo Rizzuti

Tarlós István szerint egységesnek kell maradnia Budapest közszolgáltatásának; Budapest főpolgármestere, a Fidesz főpolgármester-jelöltje erről a HírTV Magyarország élőben című műsorában beszélt csütörtök este. Tarlós István elmondta, kétségtelen, hogy a Főgáz Zrt. energiaszolgáltató cég többségi részvényeit eladják az államnak, de - mint fogalmazott - jelenleg nem tud arról, hogy a közszolgáltató cégeket "elvinnék".

Arra a kérdésre, beszéltek-e arról Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy a többi fővárosi közműcég is állami tulajdonba kerülhetne, azt mondta: "nem, a sajtó találgatásával állunk itt szemben". Szavai szerint még azt tudja elképzelni, hogy a BKV lehet "egyezkedés" tárgya. Hozzátette: ezért sem lelkesedik. "Mindent meg fogok tenni azért, hogy a közszolgáltatások túlnyomó többsége a városnál maradjon" - jelentette ki Tarlós István, majd hangsúlyozta: nem szeretné megbontani Budapest közszolgáltatási egységét.

Az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban Tarlós István arról beszélt, hogy nem híve a főváros-vidék ellentét élezésének. Mint mondta, annak idején átélte, hogy történt ez a vidék rovására. "Az is butaság volt, (...) ennek az ellenkezője (...) szintén egy elég szerencsétlen dolog lenne" - fogalmazott. Hozzáfűzte, egyetért Orbán Viktorral, hogy bizonyos arányokat kell kialakítani, és azokat a fővárosi fejlesztéseket kell preferálni, amelyek Budapesten elengedhetetlenek.

Ezek között említette a 3-as metrót. Elmondta, a szerelvények felújítását a város önerejéből is meg tudja oldani, az infrastruktúra - az alagút és a pálya - felújítására kell forrást találni. A sínszálak felújítását elkezdték, tavaly 16 kilométernyi sínszálat újítottak fel, a nyáron további 16 kilométernyit cserélnek ki - mondta Tarlós István.

Közölte, a Főgáz részvényeinek eladásából származó mintegy 42 milliárd forintot szabadon felhasználhatják, és ebből egyrészt megkezdik a 3-as metró felújítását. A főpolgármester beszélt arról is, hogy a "Tarlós-Lázár háború kicsit színházi alakítás a sajtóban". Mint mondta, nem olyan a viszonyuk, amilyen esetleg a sajtóból kiolvasható.

Ez egy természetes vita, nekem a városért, neki elsősorban a vidékért kell küzdeni - tette hozzá. Az önkormányzati választási rendszer átalakításáról elmondta, el kell kerülni, hogy a Fővárosi Közgyűlésbe jutó kerületi polgármesterek érdekellentétbe kerüljenek.

"Itt lesz nekem döntő szerepem" - jelentette ki. Tarlós István elmondta azt is, hogy örül neki, hogy György István főpolgármester-helyettes fővárosi kormányhivatal élére kerül, nem számít konfliktusra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.