Budapest Tarlós szerint

Rendezték a közterületi ételosztás kérdését?

Öt-hat helyszín kijelölését tervezik, ezekről még egyeztetnek - gondoskodnak arról, hogy "valahol minden nap lehessen étkezni".

2014.01.28 14:35MTI

Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a Fővárosi Közgyűlés Közterület-hasznosítási Bizottságának elnöke a testület következő, legkésőbb két héten belül tartandó ülése után ismerteti majd a pontos helyszíneket. Rámutatott: a kerületekkel is egyeztetni kívánják ezt a kérdést, Ughy Attila pedig bekérte a következő ülésükre a konkrét címeket.

Tarlós István leszögezte: gondoskodnak arról, hogy "valahol minden nap lehessen étkezni", nem csak bizonyos napokon. Beszámolt arról, hogy felkérték a fővárosi hajléktalanügyi konzorciumot, illetve egyik vezetőjét, Vecsei Miklóst arra, hogy az ételosztást kísérje szociális munka is.

Mint közölte, azt szeretnék, ha ezeken a helyeken megtalálnák azokat, akik fogyatékkal élnek, sokgyermekesek vagy azonnali beavatkozást igénylő egészségügyi problémájuk van, hogy a szociális munkások és az egészségügyi dolgozók segítségével "azonnal visszakapcsolhatók legyenek az állandó ellátó rendszerbe".

Kiemelte: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felügyeli majd, hogy az ételosztás után a rend a lehető leghamarabb visszaálljon, ezért állandó kapcsolatot tartanak az ételosztást végző szervezetekkel.

A főpolgármester megjegyezte: jelenleg a Krisna tudatú hívők a Teleki téren, az Üdvhadsereg a Keleti pályaudvarnál, míg a Tiszta Forrás elnevezésű szervezet egy harmadik helyszínen oszt ételt. A Kulturális Misszió Intézet Alapítvány három, a Napfényes Étterem Kft. két, míg a Végszó Szociális Egyesület egy helyszínre adott be kérelmet, amelyekről a következő bizottsági ülésen döntenek. A főváros az ételosztás legalább egy részét anyagilag finanszírozni akarja - hangsúlyozta.

Tarlós István a hajléktalanszállók bővítése ügyében azt mondta: a meglévők mellett további 520 férőhelyet tudnak biztosítani a hideg időjárásra való tekintettel. Ezek a 11. kerület Keveháza utca 19-21., a 8. kerület Vas utca 7., valamint a Budaörsi út 75-77. szám alatt találhatók.

Kérdésre Tarlós István megjegyezte: nagy valószínűséggel a szocialista vezetésű 13. kerületben lesz ételosztó hely, "nehogy megsértsük a jelenlegi szocialista ellenzék, a korábbi városvezetés érzékenységét, (...) mert szeretnénk barátságban lenni az ellenzékkel". Elképzelhető helyszínnek tartja "megfelelő lokális lehatárolással" a Felvonulási teret, ami jól megközelíthető és takarítható.

A felmérések alapján és a konzorciummal történt konzultáció alapján elegendőnek látszik az ételosztás helyszíneinek eddig megállapított száma - mondta.

A választási plakátozással kapcsolatban közölte: rendet szeretnének a városban, nem szeretnék, ha Budapesten kaotikus állapotok jelennének meg, a viszonylagos rend fenntartása pedig nem irányul az ellenzéki és a kis pártok ellen sem. Attól még, hogy választási kampány van, még ez az ország fővárosa - fogalmazott.

További kérdésre Ughy Attila elmondta: Észak- és Dél-Pest, valamint Észak- és Dél-Buda, illetve a főváros centrumában szeretnék egyenletesen elosztani az ételosztási helyeket, és vannak közöttük olyanok, amelyekről "konszezus közeli" stádiumban vannak.

Felhívta a figyelmet arra: sokkal többet ártanának, mint amennyit használnánk azzal, ha ezt a kérdést meggondolatlanul akarnák megoldani, mert csak teljes konszenzussal szabad ezeket a helyszíneket kijelölni, ha nem így lenne, sok konfliktus generálódna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.