A modellnek van hátránya is

Szinte hihetetlen - van nyereséges kórház Magyarországon

Az országban egyedülálló tulajdonosi és működtetési struktúrával üzemelő siklósi kórház bizonyította, hogy pusztán az Országos Egészségügyi Pénztártól lehívott összegekből is nyereséges lehet egy kórház.

2014.06.28 10:05MTI
freedigitalphotos Vichaya Kiatying-Angsulee

A Magyar Hírlap szombati számában Barta Tamásné, a huszonöt százalékban állami és hetvenöt százalékban a magyar érdekeltségű Mega-Logistic Zrt. tulajdonában lévő intézmény gazdasági igazgatója elmondta: a vállalkozás nonprofit rendszerben működteti a kórházat.

A tíz éve bevezetett rendszerben megszüntették a korábbi adósságállományt és fejlesztéseket valósítottak meg - írta a lap.

A kórház ügyvezető igazgatója, Kanizsai István közgazdász elmondta: az európai uniós fejlesztési pályázaton nyert nyolcszázmillió forintos támogatásból fordítottak a szervezeti struktúra átalakítására is. Sikerült elérniük, hogy a kórház összes munkatársa költségérzékenyen viselkedjen.

A vezetők elmondták, nagy sikernek tartják a kórház rendbetételét, de a modellnek van hátránya is: mivel magánkórházként működik, a dolgozóik nem számítanak közalkalmazottnak. Ezért, bár az intézmény közellátást biztosít, nem jut állami forráshoz az orvosok, ápolók bérfejlesztésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.