Jelentsen ez bármit is

Konszolidációs javaslat készül az egészségügyben

Elérte a politika ingerküszöbét az egészségügy problémája, a következő időszak legfontosabb feladata egy elfogadható, hosszú távú megoldást eredményező konszolidációs javaslat kidolgozása.

2014.06.12 18:05MTI
Freedigitalphotos Baitong333

Konszolidációs javaslat készül a nyáron az egészségügyben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián, aki azt is elárulta, hogy a következő időszak legfontosabb feladata egy elfogadható, hosszú távú megoldást eredményező konszolidációs javaslat kidolgozása - mondta Zombor Gábor, jelezve: ez a nyár feladata lesz, az őszi parlamenti időszakra szeretné lezárni.

A kormány a társadalombiztosítás rendszerét fenntartja, mivel ez az alaptörvényben foglalt vállalása - jelentette ki.

Stabilabb, fenntarthatóbb, jó minőségű rendszerre van szükség az ellátórendszerben. Kell és lesz konszolidáció a kórházak esetében is, de a pontos mértékéhez még elemzéseket kell végezni. A kormány minden kiszámítható és több évre tervezhető javaslatra pozitívan reagál - tette hozzá.

Jelenleg nemcsak technológiai elmaradásban van az ágazat, "a humán erőforrásban is krízishelyzet van". Túlszabályozottság, túlzott adminisztráció van az alapellátásban, ami elveszi az energiát az orvosi ellátástól, ezért jelentős bürokráciacsökkentésre lehet számítani - mondta az államtitkár.

Akut kérdésnek nevezte az ellátórendszer struktúráját és az adósságállomány konszolidációjának kérdését. Zombor Gábor közölte: az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű fejlesztési forrás áramlott az ágazatba, amely technológiában és feltételrendszerben is adhatna elrugaszkodást. A fejlesztések mellett fontosnak nevezte, hogy a beteg biztonságban érezze magát. A mára kialakult rendszer sem a fenntartóknak sem a fenntartottaknak nem jó - mondta, hozzátéve, hogy nem szabad "kiskorúsítani" a kórházak felelős vezetőit. Ebben mindenképpen változás lesz - jelentette ki, komoly kiindulási alapnak nevezve a rezidensszövetség életpályamodellre vonatkozó javaslatát.

A konferencián az egészségügy azonnali konszolidációját sürgették az ágazati érdekképviseleti szervezetek.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke arról beszélt, hogy a lejárt szállítói adósságállomány miatt egyes kórházak "vergődnek", gyors és egyértelmű intézkedések kellenek a továbblépéshez. Szükséges az életpályamodell kidolgozása is, de a legsürgetőbbnek a mozgóbérek rendezését nevezte, mert esetenként az ügyeleti rendszer ellátása is súlyosan veszélyeztetett. A kórházszövetség szerint a kórházak méltányos finanszírozásához elengedhetetlen az egyes betegségekre kifizetett díjtételek emelése, az átfogó súlyszámrevízió és a feladatarányos finanszírozási keretek kialakítása.

Az államháztartás eladósodottságának 70 százalékát az egészségügy adja - mondta Csató András, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) elnöke. Az eddigi részkonszolidáció eredményeként időarányosan rekordot, 64,4 milliárd forintot ért el a kórházak adósságállománya április végére. A GYEMSZI által működtetett 107 kórház esetében ez 47,37 milliárd forint, 2012-óta, az állami kontroll mellett 20 milliárddal nőtt - közölte.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időkben minden évben volt adósságkonszolidáció, de a kormányzati lépések mellett újratermelődött az adósságállomány. Véleménye szerint ennek az az üzenete, hogy nem célszerű plusz konszolidációs forrást juttatni a rendszerbe, úgy hogy mellette érdemi változtatások nem fejeződtek be.

Minden közfinanszírozási terület megújítása hosszú éveket vesz igénybe - mondta. Az alapellátás kiadásai 2010 és 2014 között 30,8 milliárd forinttal, 149,4 milliárdra emelkedtek. A tárca kimutatása szerint az összes lejárt kötelezettségállomány 57,8 milliárd forint - ismertette. Az egészségügy kihívásai közé sorolta a finanszírozási problémákat, a szolgáltatási színvonal javításával és az alapellátás erősítésével együtt. Nagy eredménynek nevezte a járóbeteg-ellátás állami fenntartását, mert központilag irányított, hatékony intézményrendszer működtetésére nyílt lehetőség, ami komoly érték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.