"Sérülhet a sajtószabadság"

Az EBESZ médiabiztosa szerint újra kellene gondolni a reklámadót

"Hátrányosan hathat a média pluralizmusára és sértheti a sajtószabadságot Magyarországon. A törvényt vissza kellene küldeni a magyar parlamentnek további vitára, amelybe bele kellene vonni az összes érintettet."

2014.06.13 18:55MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Magyarországnak újra kellene gondolnia a média reklámbevételeinek megadóztatását, mert sérülhet a sajtó sokszínűsége - vélekedett pénteken Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

Mijatovic az AP amerikai hírügynökségnek küldött elektronikus levelében adott hangot az adó miatti aggodalmának.

"Hátrányosan hathat a média pluralizmusára és sértheti a sajtószabadságot Magyarországon. A törvényt vissza kellene küldeni a magyar parlamentnek további vitára, amelybe bele kellene vonni az összes érintettet" - írta Mijatovic.

Az adót szerdán fogadta el az Országgyűlés. Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az új adó a médiában képződő extraprofitot célozza megcsapolni a bankok, távközlési cégek és más vállalatok túlzott hasznához hasonlóan.

"Be fogunk szedni 9-10 milliárd forintot egy olyan szektortól, amely nagy méretű, és nagyon nagy profittal dolgozik" - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.