Csúsznak a munkálatok

Alámosta az esőzés a salgótarjáni Feltámadás-barlangot

A kedvezőtlen időjárás miatt csúsznak Salgótarjánban a kálvária-lépcsősor és a barlangoltár felújítási munkálatai.

2014.06.04 11:21MTI
freedigitalphotos.net/Exsodus

A befejezési határidő módosítása miatt az önkormányzat a trianoni békeszerződésre emlékező rendezvényét szerda délután a tervezettől eltérően nem a barlangoltárnál, hanem az országzászlónál tartja – közölte az MTI-vel a nógrádi megyeszékhely polgármestere.

Székyné Sztrémi Melinda elmondta: a salgótarjáni belváros fölé magasodó Szent Imre-hegyen a kálvária folytatásaként 1931-ben készült el Bóna Kovács Károly szobrász és Obrincsák Ernő építész alkotása, a sziluettjében a Nagy-Magyarországot formázó Magyar feltámadás barlang. Hozzátette: a szocializmus első éveiben a szakrális emlékhely szobrait meggyalázták, tönkretették, a barlangot pedig befalazták.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat kezdeményezésére idén a területben részben tulajdonos Ipoly Erdő Zrt. Bobály Ádám és Bobály Dávid, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász-restaurátor, illetve szobrász szakos hallgatóinak közreműködésével látott hozzá a barlang rekonstrukciójához.

Az életnagyságú szobrok rekonstrukcióját, a tereprendezési munkálatok, illetve a díszkivilágítás költségét részben az Ipoly Erdő Zrt. részben pedig az önkormányzat állja, az önkormányzati munkálatok jelentős részét a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. végzi – tette hozza polgármester.

Elmondta, hogy a barlang feltárásakor kiderült, hogy a tervezettnél jóval több statikai megerősítést kell végezni, mert a tereprendezési munkák és a barlang előtti terület felújítása közben nem várt műszaki, technikai jellegű kivitelezési problémák adódtak.

Az folyamatos esőzés miatt megcsúszott a barlang támfala, így a tervezettnél lassabban haladtak a lépcső felújításával, a lépcsősor közvilágításával és térfigyelő-rendszerének kibővítésével.

A polgármester közölte: a Magyar feltámadás barlang ünnepélyes átadása nyár közepére várható, azt vagy valamely egyházi ünnephez, vagy a július 29-i Förster Kálmán Emléknaphoz igazítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.