Hiába várták az Ökotársnál

Folytatódik a Lázár-lázálom: váratlanul csapott le a Kehi a Civil Alap tagjaira

A bírálóbizottságok tagjainak nevei titkosak, ez azért van így, hogy ne lobbizzanak náluk, és ne kerülhessenek nyomás alá a pályázatok odaítélése miatt.

2014.06.02 11:48ma.hu
Forrás: youtube.com

Hiába várták az Ökotársnál a Kehi ellenőreit, de azok nem jöttek, ugyanis az Autonómia Alapítványt és a DemNetet, a Civil Alap forráselosztó konzorciumának másik két tagját keresték fel - írja az Origo .

Az Ökotárs Alapítványnál hétfőn reggel 9 órára várták volna a Kehi ellenőreit, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkatársai azonban annak ellenére sem jelentek meg az alapítvány Szerb utcai irodájában, hogy korábban egy hivatalos levélben azt írták, ekkor kezdik meg a Norvég Civil Alap kifizetéseinek ellenőrzését.

Feltűntek viszont az ellenőrök a Magyarországi Autonómia Alapítvány Pozsonyi úti székhelyénél, valamint a DemNetnél. Ez a két szervezet is tagja annak a konzorciumnak, ami a Norvég Civil Alap forrásainak elosztásáért felel. Az Autonómia Alapítványnál a Kehi ellenőrei tudósítónk kérdéseire nem nyilatkoztak, a szervezet vezetőivel ültek le egy nem nyilvános tárgyalásra.

Az alapítvány együttműködik a Kehivel, és átadják a kért dokumentumokat, de jegyzõkönyvbe vetették, hogy vitatjâk a vizsgálat jogalapját, mondta az Origónak Nun András az Autonómia Alapítvány vezetõje. Az iratokat péntekig küldik el, ügyvéddel és a konzorcium többi tagjával egyeztetve.

A Demnet alapítvány arról tájékoztatta az Origót, hogy náluk a Kehi két munkatársa jelent meg reggel 9 körül, és egy hétfői keltezésű levelet adtak át arról, hogy egy bizonyos kormányrendeletre hivatkozva elkezdik a Norvég Civil Alaphoz kapcsolódó támogatások felhasználásának soron kívüli ellenőrzését. Iratokat kérnek az alapítványtól, és attól függően, hogy ezeket milyen gyorsan kapják meg, akár egész nap ott lesznek majd, maga a vizsgálat pedig hetekig eltarthat. A Demnet is jegyzőkönyvbe vetette, hogy vitatják az ellenőrzés jogosságát. Az alapítvány felelős a mostani ciklusban a "demokrácia és emberi jogok", valamint a "női jogok" témakör támogatásáért. Ezekhez tartoznak aminiszterelnökségi feketelistára került szervezetek, közölte a Demnet.

Az Ökotárs összehívott egy sajtótájékoztatót is összehívott az ellenőrzés miatt, itt Móra Veronika, az alapítvány igazgatója elmondta, hogy mivel sem a norvég, sem a magyar jogszabályok alapján nem tartják törvényesnek a Kehi ellenőrzését, önszántukból semmilyen dokumentumot nem fognak átadni a kormány embereinek, ugyanezt tudósítónknak az Autonómia Alapítvány munkatársai is megerősítették.

A hétvégén nyilvánosságra került nevekről az Ökotársnál azt mondták, ők nem tartják nyilván, hogy a pályázati bírálóbizottságuk tagjai milyen politikai beállítottságúak, de hogy 50-60 tagból csak 7 ellenzéki kötődésű szakértő nevét hozták nyilvánosságra, önmagában is gyanús, hiszen a nem nyilvánosságra hozott nevek között akár kormányközeliek is lehetnek.

Az Ökotárs még nem döntött arról, mi legyen a hétvégén felfedett bírálóbizottsági tagokkal. Helyzetük azért kérdéses, mert alapesetben minden bíráló bizottsági szakértővel titoktartási megállapodást kötnek, és próbálják titokban tartani személyazonosságukat így elkerülve, hogy a pályázók náluk lobbizzanak.

Móra Veronika, Ökotárs alapítvány az Origónak azt mondta: az ő számlájukon nem is folynak át pályázati pénzek, azokat közvetlenül az FMO (Finanszírozás Mechanizmus Iroda) utalja a nyerteseknek. Móra attól tart,hogy a vizsgálattal meg akarják őket félemlíteni. A listázásról azt mondta, 13 szervezet nevét hozták nyilvánosságra a tavaly támogatott 128 közül, ráadásul egy pályázati témában, a demokrácia és a női jogok körében.

A nyilvánosságra hozott nevekről közölte: a bírálóbizottságok tagjainak nevei titkosak, ez azért van így, hogy ne lobbizzanak náluk, és ne kerülhessenek nyomás alá a pályázatok odaítélése miatt.

Az Ökotársnál nem gyanúsítanak senkit, amiatt, hogy nyilvánosságra került a támogatottak egy része.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.