Nyílt levél Lázár vádjai ellen

Nesze nektek, lenyúlás! Felfüggeszti a kifizetéseket a Norvég Alap

Az egyoldalú lépéssel a magyar kormány megsértette azt a nemzetközi megállapodást, amely szabályozza a Norvég Alap támogatásainak kifizetését.

2014.05.09 12:14ma.hu
Forrás: youtube.com

A Norvég Királyság Külügyminisztériuma pénteken közleményben reagált a magyar kormány Norvég Civil Alappal kapcsolatos aggályaira - írja az Origo.hu. Felfüggesztik a Norvég Alap, valamint a Norvégia, Liechtenstein és Izland által közösen működtetett EGT Alap Magyarországra irányuló kifizetéseit. Az indoklás szerint azért teszik mindezt, mert a magyar kormány 2014. január elsejével átalakította a támogatások elosztásával foglalkozó szervezetrendszert úgy, hogy Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át.

A norvégok szerint ebben Magyarország nem konzultált velük, az egyoldalú lépéssel pedig a magyar kormány megsértette azt a nemzetközi megállapodást, amely szabályozza a Norvég Alap támogatásainak kifizetését.

"Magyarország lépései ebben az ügyben elfogadhatatlanok" - fogalmaz a dokumentum. "A magyar kormány sajnálatos módon kis hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldásokat találjon a helyzetre, amik megfelelnek azoknak a nemzetközi szerződések által támasztott követelményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük" - nyilatkozta Vidar Helgesen, a norvég kormány EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere. A közlemény kitér arra is, hogy a norvég és a magyar kormány tárgyalásai ebben az ügyben mindeddig nem vezettek semmilyen eredményre.

A Norvég Alap egy 1994-es megállapodás után jött létre. Ebben Norvégia Izlanddal és Liechtensteinnel együtt abban egyezett meg az EU-vel, hogy beléphetnek az EU belső piacára, viszonzásképp pedig részt vállalnak az európai pénzügyi támogatásokból. Ennek keretében támogatják a 2004-ben az EU-hoz csatlakozó államokat is. Magyarország Lengyelország után a Norvég Alap második legnagyobb kedvezményezettje volt, 2004 és 2009 között 35 milliárd forint érkezett az országba, a 2014-ben lejáró finanszírozási szakaszban pedig 46,8 milliárd volt a támogatás.

A közleményben hangsúlyozzák azt is, hogy döntésüknek nincs köze Lázár János május 6-i leveléhez, melyben a Norvég Civil Alap támogatásainak leállítását kérte, amiért azok elosztásának kiemelkedő szerepet játszik a Lázár szerint az LMP-hez köthető Ökotárs Alapítvány, így pedig az államtitkár szerint magyar pártot támogat a Norvég Királyság. Az Ökotárs Alapítvány és a Norvég Civil Alap támogatásainak magyarországi koordinátorai nyílt levélben tiltakoztak Lázár vádjai ellen.

A norvég külügy azt írta, hogy a Norvég Civil Alap kifizetéseit nem is állítja le, csak az Alap többi támogatását, például azokat, amelyekre magyar kormányzati intézmények is pályázhattak. A Norvég Civil Alap pénze a Norvég Alap összes támogatásához képest elenyésző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.