Rendben zajlott-e a felhasználás

Csepreghy: a kormánynak nemcsak joga, kötelessége is vizsgálni a norvég kifizetéseket

"Amennyiben a vizsgálat végén megállapíthatók azok a vélelmek, amelyeket a Norvég Civil Alap felhasználása kapcsán a kormány megfogalmazott, akkor várhatóan a norvég fél is nyitott lesz arra, hogy a Norvég Alapok minden programját újratárgyalja Magyarországgal."

2014.05.29 12:06MTI
freedigitalphotos.net/FrameAngel

A magyar kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is vizsgálni, hogy a Norvég Alapból Magyarországra érkezett pénzek felhasználása rendben zajlott-e - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár az Ökotárs Alapítvány szerdai közleményére reagált, amely szerint az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett.

Csepreghy Nándor kiemelte: mivel a pénzeknek Magyarország összes állampolgára jogosultja, közérdek, hogy kiderüljön, valóban az összes állampolgár érdekében használták-e fel a forrásokat. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatával kapcsolatban úgy fogalmazott: "csak annak van félnivalója, akinek takargatnivalója is van".

A helyettes államtitkár közölte, hogy a Kehi vizsgálata kiterjed a Norvég Alapok által finanszírozott összes, azaz mind a 12 programra, nem csak a civil alapra. A vizsgálat várhatóan három hónapon belül zárul le.

Hozzáfűzte: amennyiben a vizsgálat végén megállapíthatók azok a vélelmek, amelyeket a Norvég Civil Alap felhasználása kapcsán a kormány megfogalmazott, akkor várhatóan a norvég fél is nyitott lesz arra, hogy a Norvég Alapok minden programját újratárgyalja Magyarországgal.

A kormány tudni szeretné, hogy azokat a szervezeteket, amelyek nem részesülhettek a Norvég Civil Alap támogatásában, nem azért zárták ki, mert a támogatók politikai ideológiájával nem azonosuló értékek alapján működnek - emelte ki Csepreghy Nándor.

Az államtitkár közölte, hogy Norvégia sajnálatos módon sem korábban, sem most nem lépett azokra az aggályokra, amelyeket a magyar kormány megfogalmazott, amikor az Ökotárs Alapítványt kiválasztották az alap pályázatainak magyarországi kezelésére.

Hozzátette, hogy a kiválasztáskor hat pályázót "pusztán a neve alapján" zártak ki a potenciális forrásosztó szervezetek közül. A donor intézménytől érkezett szerdai levélre utalva a helyettes államtitkár azt mondta: "szeretné azt hinni, hogy az nem a norvég kormány álláspontját tükrözi, csupán egy Brüsszelbe akkreditált bürokratának a túlbuzgósága".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.