Csökken a kiadható steril tűk száma

Leállhat a józsefvárosi tűcsereprogram

A hét elejétől csökkentette a kiadható steril tűk számát, és szerdánként nem nyit ki a Kék Pont Alapítvány a Józsefvárosban.

2014.05.29 12:37MTI
freedigitalphotos.net/Praisaeng

Az alapítvány csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy szeptembertől csak akkor tudják tovább működtetni a "hiánypótló ártalomcsökkentő" szolgáltatást, ha a jelenlegi 6 millió forintos éves alaptámogatás helyett 30 millióval támogatja a kormányzat a program működését.

Az alapítvány közölte, hogy - előreláthatólag augusztus végéig - az egy ember által cserélhető tűk számát tízről kettőre csökkentik, és a szerdánként nem lesz elérhető a szolgáltatás. Ezzel egyidejűleg, újabb szakmai egyeztetést kezdeményeznek.

Ha az állam "elkötelezi magát a nyolcadik kerületi intravénás droghelyzet hatékony kezelésére, és (...) kiemelt programként deklarálja" a tűcsereprogramot, valamint "garanciákkal biztosítja az alapműködéshez szükséges pénzügyi hátteret", a Kék Pont ősztől képes lesz folytatni a tűcserét - olvasható a közleményben.

Ha ez nem történik meg szeptemberig, akkor ez a program megszűnik, és egyéb programelemeket kínálnak majd.

A várható lépésekről konzultáltak a budapesti tűcsereprogramok vezetőivel, a drogszakmai ernyőszervezetek képviselőivel, és tájékoztatták a helyzetről az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Tavaly ősszel a józsefvárosi képviselő-testület úgy döntött, hogy januártól felbontja a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési szerződést. A kerület szerint a Kék Pont szerződést szegett, mert nem gyűjtötte be a drogszemetet az utcáról, és ezzel fokozta a kerület lakosságát érintő járványveszélyt.

Az alapítvány azzal érvelt, hogy a szemét begyűjtése az önkormányzat, a közterület-fenntartó és a Kék Pont közös feladata. Nekik csak az úgynevezett rejtett droghasználói csoportok felkutatását kellett végezniük, nem a közterületen hagyott drogszemetet begyűjteni.

Az önkormányzat javasolta a Kék Pont kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig nem folytatta tovább a budapesti tűcsereprogramokkal kötött együttműködést.

A szakminisztérium tavaly év vége előtt 13 millió forintot adott Józsefvárosnak a drogszemét kezelésére, de ez mégsem hozott nyugalmat - írták.

A kerületi önkormányzat nem fogadta el a Kék Pont tavalyi szakmai beszámolóját sem, ami automatikus és drasztikus helyiségbérletidíj-emelést vont maga után - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.