Kocsis Máté felmondta

Tűcsereprogram: az Emmi közbelépését kérik a civilek

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a józsefvárosi önkormányzat felmondta a Kék Pont Alapítvánnyal kötött szerződést. Álláspontjuk szerint a program klienseinek többsége a VIII. kerületben él.

2013.09.20 10:19MTI
Fotó: MTI

Négy ernyőszervezet arra kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy lépjen közbe a VIII. kerületi tűcsereprogram folytatása érdekében.

A Magyar Drogprecenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége pénteken azt közölte az MTI-vel: elfogadhatatlannak tartják, hogy a józsefvárosi önkormányzat felmondta a Kék Pont Alapítvánnyal kötött szerződést. Álláspontjuk szerint a program klienseinek többsége a VIII. kerületben él, így hamis az az értelmezés, hogy a tűcsere vonzotta oda a drogfogyasztókat.

A szervezetek kifogásolták, hogy az önkormányzat nem vette figyelembe, hogy a steril tűk és fecskendők korlátozott hozzáférhetősége miatt mekkora a hepatitis- és HIV-fertőzöttség veszélye. Megjegyezték: nem a program megszüntetésével jutnak közel ahhoz a jogos elváráshoz, hogy kevesebb "drogszemét" legyen a közterületeken, hanem éppen a szolgáltatás támogatásával. Az alapítvány idén több mint 37 ezer tűt gyűjtött be - írták.

A közleményben arra kérték az Emmit, hogy "gyakoroljon nyomást" az önkormányzatra a tűcsereprogram folytatása és finanszírozása érdekében.

A józsefvárosi önkormányzat csütörtökön jelentette be, hogy december 31-ével megszünteti az együttműködési megállapodást a Kék Pont Alapítvánnyal, mivel nem teljesítette a vállalásait. Kifejtették: az alapítvány az önkormányzat támogatásáért cserébe szerződésben vállalta, hogy a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálattal közösen részt vesz a "drogszemét" eltakarításában, vagyis gondoskodik arról, hogy ne legyenek eldobált tűk a kerület utcáin.

Az önkormányzat kiemelte: egyre több panasz érkezett a kerületben lakóktól az eldobott fecskendők miatt, s csak idén 2027 tűt találtak. A Kék Pont Alapítvány - a vállalásaival ellentétben - nem segített a drogprobléma megoldásában sem: a tűcsereprogram néven futó tűosztás ugyanis a kerületbe vonzotta a drogterjesztőket is - jegyezte meg a kerület.

A Kék Pont Alapítvány kuratóriumi elnöke, Rácz József visszautasította, hogy tűcsereprogrammal odavonzzák a környékre a droghasználókat, mint mondta, korábbi tapasztalataik szerint a Magdolna utca környékén van a legtöbb intravénás droghasználó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.