Magyar értékek és az egészség

Együttműködés a korszerű közétkeztetés érdekében

Együttműködési megállapodást kötött a magyar értékek népszerűsítése, az egészséges táplálkozás és étrend, illetve a korszerű gyermekétkeztetés kialakítása érdekében a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Budapest Főváros Kormányhivatala.

2014.04.17 12:03MTI
freedigitalphotos.net/stockimages

Pesti Imre, a főváros kormánymegbízottja közölte: a három szervezet által aláírt megállapodás a korszerű közétkeztetés kialakítása mellett a magyar hagyományok és termékek, a helyi beszállítók és őstermelők termékei, továbbá a bioélelmiszerek népszerűsítését és elterjesztését is célul tűzte ki.

A kormányhivatal a Mintamenza Programmal kapcsolódik a két szervezethez, a megvalósításhoz közös programokat és mintaprogramokat dolgoznak ki - mondta.

Rámutatott: 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, nagyjából 500 ezer a fővárosban, ezért különösen fontos hogy az egészségügyi mutatók javuljanak. A kormányhivatal segítette a Mintamenza Program országos és budapesti elterjesztését, amelynek ajánlásait a közétkeztetéssel foglalkozók figyelembe veszik.

Az eddig elért eredmények között említette az életkornak megfelelő tápanyag adagolás bevezetését, a tejfogyasztás növekedését, és a vadhús közétkeztetésben való megjelenését.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége szakmai elnöke, a Mintamenza Program vezetője elmondta: a 2010-ben indult programhoz több mint 250 település, több mint ezer konyhája csatlakozott, s hétszázezren étkeznek a Mintamenza Program szerint.

A csatlakozás önkéntes folyamat, megvizsgálják az étlapot és a konyhatechnológiát, majd javaslatot tesznek a fokozatos átalakítására. A programban részt vevők köre folyamatosan bővül, minden héten csatlakoznak települések, főzőkonyhák, és élelmiszergyártók is - mondta. Hangsúlyt fektetnek a helyi termelésű élelmiszerek bevonására a közétkeztetésbe, mert a közétkeztetés a magyar élelmiszertermelés nagy és megbízható felvevőpiaca, amit a 380 ezer taggal rendelkező kamara támogat - ismertette Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Közlése szerint eddig 43 együttműködési megállapodást kötöttek, egyebek között szakmai szervezetekkel, vagy felsőoktatási intézményekkel. Fontos közös céljuknak nevezte azt is, hogy a magyar termék, mint márka megjelenjen, ennek érdekében közös rendezvényeket szerveznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.