Választás 2014

Így zajlott a szavazás a magyar külképviseleteken

Fennakadás nélkül, békésén zajlott a voksolás az országgyűlési választáson a magyar külképviseleteken.

2014.04.06 22:03MTI

A romániai külképviseleteken helyi idő szerint 19 órakor bezártak a szavazóhelyiségek: a részvétel mindenütt meghaladta a 80 százalékot.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1002 magyarországi állandó lakhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét: közülük 810-en adták le szavazatukat - közölte Zsigmond Barna főkonzul. Négyen román nemzetiségi listára szavaztak, ezek a szavazólapok kétnyelvűek voltak.

Kolozsváron 459 szavazót vártak vasárnap a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiségbe, közülük 372-en voksoltak, ami 81 százalékos részvételt jelent - közölte Magdó János főkonzul.

A bukaresti magyar nagykövetségen 110 magyarországi lakos vétette fel magát a külképviseleti névjegyzékbe, közülük 105-en adták le szavazatukat - mondta Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

Hozzátette: a Romániában leadott voksokat minden külképviseletről az ott dolgozó választási bizottság munkatársai viszik Magyarországra, a szavazatszámlálásra pedig Budapesten kerül sor.

A külképviseletek vezetői elmondták: mindenütt folyamatosan érkeztek még levélszavazatok is a külhoni magyar állampolgárok részéről. A csíkszeredai főkonzulátuson adták le a legtöbb választási levélcsomagot - összesen 62.669-et,- ezek közül több mint kétezret a szavazás napján hoztak be a külképviseletre. Vasárnap viszont a kolozsvári főkonzulátusra hozták be a legtöbb levélszavazatot - mintegy ötezret - így összesen 27 ezer külhoni voksot juttatnak el az erdélyi városból a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A levélszavazatok diplomáciai futárpostával érkeznek az NVI-hez. Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul kiemelte: a román hatóságok példásan viszonyultak a külképviseleten zajló választáshoz, amiért köszönet illeti őket.

Nem túl magas részvétel mellett, de fennakadások nélkül, zavartalanul zajlott le a vasárnapi szavazás Szlovákiában - jelentette Morován Zsolt, Magyarország pozsonyi főkonzulja. Elmondta: 128 magyarországi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgár jelezte előre, hogy náluk kívánja leadni szavazatát, közülük 51-en jöttek el szavazni.

A magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhattak, az ő voksaikat tartalmazó borítékok a konzulátuson egy másik szavazóurnába kerültek. "A határontúli magyar szavazóként regisztráltak közül az elmúlt két hétben és ma is többen a konzulátuson adták le a szavazatukat tartalmazó borítékokat, de nem nagy számban" - mondta Morován Zsolt, hozzátéve: a szavazók ezen csoportjára inkább az volt a jellemző, hogy levélben vagy Magyarországon szavaztak.

A Felvidéken néhány más határon túli magyar régióhoz képest alacsonyabb azok száma, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek. Ennek egyik oka, az első Fico-kormány idején elfogadott és máig hatályos szlovák állampolgársági törvény, amely kimondja, hogy elveszíti magyar állampolgárságát, aki egy másik országét felveszi. Mivel a szlovák hatóságok csak azoknak a felvidéki magyar állampolgároknak a számáról rendelkeznek hivatalos adatokkal, akik erről - büntetés terhe mellett - maguk is bejelentést tettek, azok a felvidéki magyar választók, akik szerették volna elkerülni, hogy magyar állampolgárságuk a szlovák hatóságok számára is ismertté váljon, többnyire postai úton adták le voksukat.

Az ungvári magyar főkonzulátuson a névjegyzékbe vett választásra jogosultak 91 százaléka, míg a beregszászi magyar konzulátuson a 89 százaléka adta le szavazatát. Vízkeleti Dóra, az ungvári külképviseleti választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, a főkonzulátuson rendkívüli esemény nélkül folyt és fejeződött be a szavazás. Hozzátette: urnazárásig az ungvári választói névjegyzékben szereplő 147 jogosultból 134 adta le szavazatát.

Jávori Balázs, a beregszászi külképviseleti választási iroda vezetője azt közölte, hogy rendben, fennakadás nélkül zajlott le a voksolás a beregszászi konzulátuson. A szavazás lezárásáig a választási névjegyzékbe felvett 230 választópolgár közül 204-en szavaztak. Rendkívüli esemény nélkül, rendben lezajlott a választás a kijevi magyar nagykövetségen - adta a tájékoztatást a külképviselet. Helyi idő szerint 19 órakor lezárták az urnákat. A kijevi választási névjegyzékbe felvett 63 választásra jogosult magyar állampolgár közül 61-en szavaztak.

Nyugodt körülmények között zajlott le az országgyűlési választás a prágai magyar nagykövetségen is. A szavazói névjegyzékbe az idén 292 magyar állampolgár volt felvéve, ami többszöröse a 2010-ben Prágában voksolóknak. Urnazárásig a bejegyzett szavazók közül 278-an adták le voksukat, ami 95 százalék feletti eredmény - közölte Buczkó István nagykövetségi ügyvivő.

Ezen kívül a prágai nagykövetségen kilenc levélszavazatot is összegyűjtöttek, ami az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkezőktől érkezett be.

Fennakadások és rendellenességek nélkül zajlott le a szavazás Magyarország mindkét szerbiai külképviseletén. A magyarországi lakcímmel rendelkező, de a külképviseletre átjelentkező szavazók nagy része elment a voksolásra. A belgrádi nagykövetségen a névjegyzékre feliratkozott 72 személy közül 66-an voksoltak, míg a szabadkai főkonzulátuson regisztrált 368 emberből több mint 330-an. Szabadkán a Fidesz, az MSZP és a Jobbik megfigyelői is jelen voltak.

A németországi és svájci magyar külképviseleteken nyolcvan százalékot meghaladó részvétel mellett, rendkívüli esemény nélkül lezajlott az országgyűlési választás.

Berlinben a magyar nagykövetségen a névjegyzékben szereplők 84 százaléka, 1137 fő voksolt. A visszautasítottak jegyzékén 25 fő szerepel, ők regisztrációs hiba, más adminisztratív vagy egyéb probléma miatt nem adhatták le szavazatukat - közölte az MTI-vel Bóta Zsolt, a berlini külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke.

Münchenben, ahol a főkonzulátus udvarán, egy sátorban tartották a szavazást, csaknem 21 óráig tartott a szavazatok összesítése. Összesen 2580 fő vett részt a választáson, ami a névjegyzékben szereplők 83 százalékának felel meg. A visszautasítottak jegyzékén 71 fő szerepel - ismertette Németh Krisztina, a müncheni küvi elnöke.

Svájc fővárosában, Bernben a magyar nagykövetségen a külképviseleti névjegyzékbe felvett választók 86,6 százaléka, 1196 fő adta le voksát. A visszautasítottak jegyzékén 25 fő szerepel - mondta Szolnoki-Nagy Rita, a berni küvi elnöke.

A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 88 százaléka adta le voksát vasárnap a párizsi magyar külképviseleten: a 975 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 864-en jelentek meg a szavazáson - adta a tájékoztatást Tari Sándor vezető konzul, a héttagú párizsi külképviseleti választási irodából.

A konzul tájékoztatása szerint kilenc választásra jelentkező esetét vették fel az úgynevezett visszautasítottak jegyzékébe. Ők a konzul elmondása szerint azért nem tudták leadni voksukat, mert nem szerepeltek a párizsi külképviseleti névjegyzékében. Mind a kilenc személy biztosan állította, hogy kérte átjelentkezését, s noha nem kapott visszajelzést a választási irodától, megjelent a külképviseleten. Miután a kérelmük elfogadását nem tudták igazolni a választási irodától kapott e-maillel, s nevük nem szerelt a hivatalos listán, nem adhatták le a voksukat.

Párizsban egyébként két és félszer több választópolgár kívánt most szavazni, mint négy évvel ezelőtt: 2010-ben 391 magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár regisztrálta magát, s közülük 288-an (73,65 százalék) jelentek meg a szavazáson.

A londoni külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgároknak több mint a 80 százaléka adta le voksát az urnák vasárnap esti zárásáig.

A londoni külképviseleti választási irodán elmondták, hogy helyi idő szerint 18 óráig - magyar idő szerint 19 óráig - a választásra jogosult 5371 személy közül 4435-en jelentek meg a választási helyiségben. Ez a teljes londoni választói névjegyzék 82,57 százaléka.

A választás végén a Magyarországról érkezett összes megfigyelő - a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM szövetség és a Jobbik két-két, illetve a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) egy képviselője - elfogadta és aláírta a jegyzőkönyvet.

A londoni külképviseleti választási irodát a választók nagy száma miatt nem a magyar nagykövetségen, hanem a Temze partján emelkedő, sokkal tágasabb Millbank Tower irodaépület második emeletén rendezték be.

A voksolás korai szakaszában néhány esetben a választásra jelentkezők nem tudták leadni voksukat. Ezt egy eset kivételével az okozta, hogy nem volt a jelentkezőknél megfelelő okmány, amellyel választási jogosultságukat vagy magyar állampolgárságukat igazolni tudták volna.

Egy olyan választópolgár volt, aki szerepelt ugyan a választásra jogosultak londoni külképviseleti névjegyzékében, ám először nem találták a listán, és ezért nem szavazhatott. Őt azonban megadott telefonszámán nem sokkal később visszahívták, az illető vissza is tért, és leadta szavazatát.

A londoni szavazás menetében a későbbiekben más fennakadás nem volt.

Rendben zajlott a voksolás a római és milánói szavazókörben is.

Az olasz főváros központjában levő Római Magyar Akadémiára 399 voksolót vártak. A kulturális intézet földszinti termében felállított két szavazófülkébe már reggel hat órától érkeztek a szavazók: közöttük Rómában dolgozó magyarok, ösztöndíjas egyetemisták, turisták és a Rómában szolgáló magyar egyháziak is.

Nyugodt légkörben voksoltak a milánói főkonzulátuson is, ahol a szavazásra jelentkezett 338 személyből közel háromszázan mentek el választani. Az olaszországi regisztráltak összlétszáma mintegy négyszer annyi volt mint 2010-ben.

Rendben zajlott a szavazás Brüsszelben is. Az 1839 regisztrált szavazó közül 1675 adta le voksát, míg a holland fővárosban Hágában az 1108 regisztrált szavazó közül 968.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.