Választás 2014

A regisztrációs program tévesztette meg azokat, akiket nem engedtek szavazni

A Nemzeti Választási Iroda szerint nem volt probléma az informatikai rendszerrel, mégis feltehetően a programban tévesztették össze a külképviseleti névjegyzékbe vételt más kérelmekkel a választópolgárok.

2014.04.06 16:04ma.hu

Nem merült fel olyan adat, hogy az informatikai rendszerrel bármilyen probléma lenne - válaszolta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MSZP közlésére, miszerint több, Londonban regisztrált magyar választópolgár nem tudott élni szavazati jogával, mivel nem szerepeltek a választói névjegyzékben. A párt szerint a hiba a választási informatikai rendszer problémájára utal, mivel e polgárok korábban megkapták az értesítést arról, hogy felvették őket a szavazóköri névjegyzékbe.

Az NVI ezzel kapcsolatban közölte: 5371 választópolgár kérte felvételét a londoni külképviseleti névjegyzékbe. Az NVI-hez három választó esetében érkezett panasz, hogy nem szerepelnek a választói névjegyzékben, ezeket az iroda megvizsgálta.

Megállapították: egy választó nem azt kérte, hogy felvegyék a külképviseleti névjegyzékbe, hanem adatletiltásra vonatkozó kérelmet adott be, egy választó szintén nem külképviseleti névjegyzékbe való felvételt kért, hanem akadálymentes szavazóhelyiség biztosítására vonatkozó kérelmet adott be.

Egy további választóról pedig kiderült, hogy mégis szerepel a londoni külképviseleti névjegyzékben, őt a külképviseleti választási iroda munkatársai telefonon próbálták utolérni, hogy szavazhasson.

Visszahívták szavazni azt a választót, akit először elutasítottak

Végül sikerült elérni azt a választópolgárt, aki szerepelt ugyan a választásra jogosultak londoni külképviseleti névjegyzékében, ám először nem találták a listán, és ezért nem szavazhatott - közölte a londoni külképviseleti választási iroda. A tájékoztatás szerint az illető vissza is tért, és leadta szavazatát.

Az iroda illetékese szerint néhány más olyan eset is előfordult Londonban, hogy választásra jelentkezők nem tudták leadni voksukat, de ezeket kivétel nélkül az okozta, hogy nem volt náluk megfelelő okmány, amellyel választási jogosultságukat, vagy magyar állampolgárságukat igazolni tudták volna.

Egyszerűen nem a külképviseleti névjegyzékbe jelentkeztek

Azért nem szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben Londonban és Brüsszelben azok a szavazók, akik nem adhatták le voksukat, mert nem a külképviseleti névjegyzékbe kérték felvételüket, hanem más jellegű kérelmet terjesztettek elő - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Az NVI elnöke beszámolt arról: Londonból hárman jelezték, hogy nem tudtak szavazni, pedig felvették őket a külképviseleti névjegyzékbe. Az NVI megvizsgálta ezeket a panaszokat, és kiderült, hogy rossz kérelmet töltöttek ki, tehát ezek a választók tehát nem is szerepelhettek a névjegyzékben. A harmadikat végül telefonon visszahívták szavazni.

Akadtak még rajtuk kívül...

Brüsszelből hat kifogás érkezett, hogy a választók nem szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben, az NVI ezeket is kivizsgálta, és megállapította, a választók nem azt kérték, hogy a külképviseleti névjegyzékbe vegyék fel őket, hanem adatletiltással éltek.

Feltehetően a programban tévesztették össze a külképviseleti névjegyzékbe vétel és az adatletiltás lehetőségét, bár ezek nem is egy helyen szerepeltek - mondta az elnök.

Megjegyezte: Tel-Avivból is három jelzés érkezett, ezeket most vizsgálják.

Itthon is akadtak a dolgok

Lelassult az online ügyintézés is. Ezzel kapcsolatban Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a választási weboldal pénteki "akadozására" hivatkozva tett kifogást, amit a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén elutasított.

Szigetvári Viktor még pénteken közölte az MTI-vel, hogy a www.valasztas.hu működése miatt kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Kifogásában utalt arra: a választási eljárási törvény szerint lehetőség van a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az ügyfélkapun keresztül is benyújtani pénteken 16 óráig.

A politikus azt írta: saját tapasztalatai szerint néhány órával a határidő lejárta előtt a választási ügysegéd működése "erősen akadozik", ez pedig álláspontja szerint megsérti a választási eljárási törvény azon szabályát, hogy a kérelmeket ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani.

Szigetvári Viktor kifogását az NVB tagjai vasárnap érdemi vizsgálat nélkül utasították el egyhangúlag.

Patyi András, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a bizonyítási kötelezettség a beadványozót terheli és nem tekinthető bizonyítéknak a beadványozó saját tapasztalata.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához és emiatt lassult le a rendszer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.