Mol-INA-ügy

Hernádi elleni vád: a Mol is csak a sajtóból értesült róla

"Hernádi Zsolt már teljességgel igazolta a Mol-csoport igazgatóságának, hogy a vádak minden alapot nélkülöznek, és hogy az ügyben nincs semmi érdemi".

2014.04.01 12:20MTI

A Mol a sajtóból értesült arról, hogy a horvát hatóságok vádat emelnek Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató ellen, a társasághoz eddig nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés vagy dokumentum - közölte a Mol Nyrt. kedden.

A tájékoztatás szerint "Hernádi Zsolt már teljességgel igazolta a Mol-csoport igazgatóságának, hogy a vádak minden alapot nélkülöznek, és hogy az ügyben nincs semmi érdemi". A Molnál úgy vélik, "Hernádi Zsolt a jövőben is sikeresen megvédi magát a vádaktól, ahogy azt korábban is tette".

Az olajtársaság egyúttal arra hívta fel mindenki figyelmét, "hogy az ártatlanság vélelmét tartsa tiszteletben, és vegye figyelembe az ügy politikai természetét is, melybe a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója pozíciójából adódóan került bele."

A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) hétfőn közölte a honlapján, hogy vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon.

A vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor. Hernádit azzal vádolják, hogy 2009-ben lehetővé tette és megszervezte kenőpénz átadását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek.

Az USKOK azzal vádolja Hérnádi Zsoltot, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át.

A megegyezés értelmében Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött - áll az USKOK indoklásában.

Hernádi Zsolt horvát ügyvédjén keresztül, ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva, fellebbezést nyújtott be a letartóztatását elrendelő végzés ellen, de ezt a horvát bíróság visszautasította.

A horvát legfelsőbb bíróság hétfőn kezdte meg Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében - jelentette hétfőn a horvát köztelevízió (HRT).

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.