Egy halottja és három sebesültje van a balesetnek

Nemzetközi bizottság vizsgálja a mentőhelikopter balesetét

Nemzetközi bizottság alakult a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vezetésével annak szakmai vizsgálatára, hogy mi okozhatta a helikopterbalesetet - közölte Bajkó Erika, a KBSZ szóvivője az MTI-vel. A bizottság pénteken a baleset helyszínén vizsgálódott.

2008.08.01 19:43MTI

A külföldi szakértőkkel kiegészült szakmai vizsgálóbizottság pénteken áttekintette a KBSZ elsődleges adatait, a légiforgalmi szolgálat által a vizsgálathoz rendelkezésre bocsátott, a helikopter repülését rögzítő radarképet, majd a baleset helyszínére indult, hogy folytassa a csütörtökön megkezdett helyszíni vizsgálatot. A baleset helyszínén a roncsot változatlan állapotban őrzi a rendőrség, 30 méteres körben vontak kordont a helikopter köré. 

Bajkó Erika elmondta: a külföldi szakértőkkel kiegészült vizsgálóbizottságnak a KBSZ szakemberei mellett tagjai a KBSZ német társszervének (a BFU-nak), az Eurocopter gyárnak, a francia hajtóműgyárnak valamint a Légimentő Kht.-nek a szakemberei. Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt jelentette, hogy a vizsgálóbizottság pénteken délután a lezuhant EC-135 típusú helikopter közvetlen környezetét vizsgálja át, a szakértők pedig fényképeket készítenek. A roncsot egyelőre kívülről vizsgálják meg, nem szedik szét.
 
Bajkó Erika közlése szerint a roncsot és az összes fellelhető darabját - a legutolsó csavarig - egy teherautóra rakják még pénteken délután, és a tököli repülőtér egyik, erre a célra kiürített hangárjába szállítják, ahol folytatódik a mindenre kiterjedő szakértői vizsgálat. A helikopter nem rendelkezett a klasszikus értelemben vett fekete dobozzal. Fedélzeti számítógépe volt, amelynek a memóriája azonban rögzített olyan adatokat, amelyekből elsősorban a helikopter műszaki állapotára tudnak következtetni a szakértők - mondta a szóvivő az MTI-nek a helyszínen. 

Hozzátette: a baleset okáról csak a teljes vizsgálat befejezése után, az eredmények figyelembevételével tudnak nyilatkozni. A nemzetközi polgári repülésről szóló egyezmény értelmében a tagországoknak értesíteniük kell a területükön balesetet szenvedő légi járművet tervező, gyártó és üzemeltető cég országát, amely kötelezettségnek a KBSZ még csütörtök délután eleget tett. A nemzetközi egyezményt és az uniós előírásokat követő hazai szabályozás értelmében ezen államok meghatalmazott képviselőt küldhetnek a szakmai vizsgálatban való részvételre - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
 
Részvételét jelezte a független szakmai vizsgálatban a BFU, a repülési baleseteket vizsgáló német szervezet, mint a helikoptert gyártó cég országának képviselője, mellette a német gyártó, az Eurocopter szakértője, továbbá a francia Turbomeca cég, amely ennek a helikoptertípusnak a hajtóműveit gyártja, valamint az osztrák üzemeltető szervezet, az ÖAMTC szakértője, aki az első helyszínelésen is jelen volt. A mentőhelikopter csütörtökön zuhant le a Pest megyei Kiskunlacháza és Apajpuszta között, a balesetben egy ember, a mentőápoló meghalt, hárman megsérültek. 

A helikopter pilótája életveszélyes állapotban van, több műtétet is végre kellett hajtani rajta az éjszaka folyamán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.