Már megtalálták a gép fekete dobozát

Lezuhant egy mentőhelikopter - egy halott, három sérült

Egy ember meghalt, hárman megsérültek, amikor lezuhant egy mentőhelikopter a Pest megyei Kiskunlacháza és Apajpuszta között csütörtökön, a légügyi hatóság és a mentőszolgálat közösen vizsgálja a baleset körülményeit.

2008.07.31 19:10MTI

A rendőrség és a mentők tájékoztatása szerint a helikopter Paksról Budapestre tartott egy kétéves égési sérült gyerekkel és édesanyjával, valamint egy ápolóval és egy orvossal, amikor kényszerleszállást kellett végrehajtania a pilótának. Győrfi Pál, a mentők szóvivője elmondta, hogy a balesetben az ápoló vesztette életét, a pilóta és a mentőorvos súlyos sérüléseket szenvedett, az anya könnyebben megsérült. Az égési sérült gyermek nem szenvedett újabb sérüléseket. 

Az elhunyt mentőápolót az Országos Mentőszolgálat saját halottjának tekinti, az egészségügyi tárca szintén együttérzését fejezte ki és felajánlotta segítségét a hozzátartozóknak. A három sérült felnőttet az Országos Traumatológiai Intézetbe Budapestre szállították, a gyermeket pedig a Bethesda Kórház égési centrumába, ahová eredetileg is indultak vele. Három sérültet mentőautóval szállítottak kórházba, egy súlyos sérültet pedig a Magyar Honvédség helikopterével. 

A szóvivő szerint a lezuhant Eurocopter EC 135 típusú helikopter, amely az egyik legkorszerűbb Európában, négyéves volt, és nagy gyakorlattal rendelkező pilóta vezette. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a mentőhelikopter túlesett a felszállás előtti kötelező műszaki ellenőrzésen. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy a Légiközlekedési Igazgatóság és az Országos Mentőszolgálat illetékesei közösen vizsgálják ki a baleset körülményeit. 

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye megerősítette, hogy a baleset utáni műszaki vizsgálat megkezdődött. Az MTI információi szerint már megtalálták a gép fekete dobozát, Magyar Rádió információi szerint a pilóta mielőtt elveszítette eszméletét, annyit mondott, hogy "leállt a hajtómű". A gép a Kiskunlacháza és Apajpuszta közötti learatott gabonatábla közepére zuhant, körülbelül 500 méterre a Kunszentmiklós-Budapest vasútvonaltól.
 
A helikopter nagyon összeroncsolódott, az oldalán állt meg, de égésnyomok nem láthatók rajta. Az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. honlapja szerint a EC 135-ös egy több célra alkalmazható, két hajtóműves könnyű helikopter. A Légimentő Kht. nyolc helikopterrel látja el feladatait, az EC 135-ös típusból eddig ötöt használtak, ezeket osztrákoktól bérlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.