Hosszú a lista

Tűzoltó, pénzügyőr, ÁNTSZ-es is segítette V. Lászlót

Nem csupán a nyomozás kezdete óta megnevezett hét rendőr gyanúsított segítette törvénytelen eszközökkel a magát korábban szórakozóhelybirodalom-tulajdonosnak mondó V. László vállalkozásainak zavartalan működését

2013.12.19 08:12ma.hu

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a bűnszervezetben elkövetett vesztegetés, költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával a múlt tavasszal indított nyomozás 53 gyanúsítottja között van egy debreceni önkormányzati alkalmazott, egy ÁNTSZ-munkatárs, egy tűzoltó és egy pénzügyőr is - tudta meg a Népszabadság.

A gyanúsítás szerint ők is információkkal segítették V. László bűnszervezetének működését: előre jelezték, ha az általuk „képviselt” hatóság ellenőrzésre készül a vállalkozó több mint negyven érdekeltségének valamelyikében, vagy akár csak azok közelében is.

A pénzügyőr (NAV-os) gyanúsított nemcsak az adóhatóság esetleges ellenőrzéseiről tájékoztatta előre megbízóját, az ügyészség birtokában lévő bizonyítékok szerint az adónyomozók bűnügyi információihoz is hozzáfért, és megszerezte a V. László számára fontos adatokat.

Az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint a tűzoltó, az önkormányzati alkalmazott és az ÁNTSZ-munkatárs ellen hivatali visszaélés miatt indult eljárás, mivel tevékenységükkel jogtalan előnyhöz juttatták V. érdekeltségeit, amelyek így fel tudtak készülni az ellenőrzésekre, és azt a látszatot tudták kelteni, hogy náluk mindig minden rendben van.

A pénzügyőr ellen ugyanakkor vesztegetés miatt indult eljárás, mert az ő esetében sikerült bizonyítani, hogy pénzért szolgáltatott ki bizalmas, sőt titkos információkat a vállalkozónak.

A másik három hatósági személy esetében is gyanítják, hogy nem V. két szép szeméért szóltak neki előre hatóságuk nála tervezett ellenőrzéseiről, de az ő esetükben a pénz vagy más jogtalan előny adását nem sikerült bizonyítani. Információink szerint a hatóságok már a közeljövőben, valószínűleg 2014 első negyedévében befejezik a nyomozást.

Nem várható – közölték ügyészségi források –, hogy a nyomozás hátralévő szakaszában a vesztegetéssel gyanúsítottak száma még nőni fog, de más bűncselekmények esetében még bővülhet a feltételezett elkövetői kör. A nyomozás eddigi adatai alapján az valószínűsíthető, hogy V. és bűnszervezete közel tízmilliárd forint bevétel után nem fizetett adót.

A rendőri, illetve ÁNTSZ-, NAV-, tűzoltósági és önkormányzati védelemre pedig elsősorban és legfőképpen azért volt szükségük, hogy egyik hatóságnak se lehessen pontos képe az érdekeltségükbe tartozó szórakozóhelyek tényleges forgalmáról.

Az évek alatt adózatlanul beszedett milliárdokból aztán bőven juthatott a rendőrök és más hatósági emberek fizetésére – bár nem ügyészségi források szerint még mindig lényegesen kevesebb gyanúsítottja van az ügynek, mint ahányan pénzt kaptak, kaphattak azért, hogy segítették V. László birodalmának fennmaradását és folyamatos bővítését - írta a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.