Főpolgármesteri Hivatal

CET-beruházás - Tarlósék Demszkyék kezességvállalására mutogatnak

Az ítélőtábla kimondta, hogy a fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a CET-beruházással kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot.

2013.11.27 14:54MTI

A főváros előző vezetése vállalt kezességet "egy offshore cég" hiteladósságáért, kötötte meg a Fővárosi Önkormányzat által elvesztett per tárgyát képező megállapodást - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közleményben a Népszabadság szerdai számában megjelent cikkre reagáltak, amelyben azt írták: bizonytalan időre elhúzódik a CET-per folytatása, miután a főváros felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a Pécsi Ítélőtábla szeptemberi közbenső ítélete ellen. Az ítélőtábla kimondta, hogy a fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a CET-beruházással kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot.

A Kúria a Népszabadság kérdésére megerősítette, hogy megérkeztek az iratok. Bár soron kívül tárgyalják az ügyet, érdemi határozathozatal 2014 tavasza előtt aligha várható - írták.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a per tárgyát képező megállapodást, amelyben a főváros "gyakorlatilag (de elvileg is) kezességet vállalt egy offshore cég hiteladósságáért, a Demszky Gábor-Horváth Csaba érában kötötte meg az MSZP-SZDSZ-es vezetés idején a főváros, még sokkal 2010 előtt". Ezt a pert veszítette el most a Fővárosi Önkormányzat - írták.

A Pécsi Törvényszék márciusban érvényesnek ismerte el azt a - Budapest, a bank és a beruházó Porto Investment által 2008-ban kötött - háromoldalú kontraktust, amely szerint a főváros a szolgáltatási szerződés felmondása esetén köteles megfizetni az adósságot. A főváros fizetési kötelezettségének jogalapja így jogerőssé vált. A Pécsi Törvényszéknek csupán az összeget kellett volna szerdán meghatároznia, bár ebben is kötötte volna az ítélőtábla döntése, amely előre meghatározta a minimumösszeget: a fennálló pénzügyi adósság nettó 28 millió euró, mintegy 7,5 milliárd forint.

A Duna-parti Közraktárak helyén november 8-án megnyílt Bálna Budapest kulturális és kereskedelmi központ (korábban CET) kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt, 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést. A 27 ezer négyzetméteres létesítmény máig mintegy 10 milliárd forintjába került a fővárosnak, de Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes korábbi tájékoztatása szerint ennek duplájába is kerülhet, ha a Kúria helybenhagyja a Pécsi Ítélőtábla szeptemberi ítéletét a beruházáshoz kapcsolódó MKB-hitellel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.