Nehéz a hajléktalansors

Nemet mondanak a hajléktalanokra Kaposvár belvárosában

Aki nem rendeltetésszerűen használja a köztereket, éjjel vagy napközben ott alszik, a belvárosban az utcán él hajléktalanként, az közmunkával vagy pénzbírsággal is sújtható.

2013.11.14 13:25MTI
Hajléktalanok egy beépítetlen telken a VIII. kerületi Bókay János utcában

A helyi rendeletre a 18 tagú, kormánypárti többségű testület két MSZP-s képviselője közül az egyik nemmel szavazott, a másik tartózkodott a csütörtöki ülésen.

A közgyűlés - elfogadva az előterjesztő, Kéki Zoltán címzetes főjegyző javaslatát - a városközpontban (az előterjesztésben megnevezett utcák által határolt területen), a rendelettervezet mellékletében felsorolt játszótereken, a Berzsenyi parkban, valamint a Városligetben tiltotta meg az életvitelszerű tartózkodást.

A december 1-jén hatályba lépő rendelet szerint, aki nem rendeltetésszerűen használja a köztereket, éjjel vagy napközben ott alszik, a belvárosban az utcán él hajléktalanként, az közmunkával vagy pénzbírsággal is sújtható.

Kéki Zoltán a rendelet elfogadásának szükségességét az előterjesztésben azzal indokolta, hogy a városban több helyen is tapasztalható volt és ellenérzést váltott ki, hogy a pihenésre, sétálásra szolgáló területeket egyesek életvitelszerű tartózkodásra használják fel, gyakran szinte "berendezkedve" egyes területeken.

Az előterjesztés szerint mivel elsődlegesen hajléktalanok tartózkodnak életvitelszerűen a közterületeken, az önkormányzat 2008-ban feladatellátási szerződést kötött a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központtal az ellátásukról.

Gulyás János, a Magyar Vöröskereszt somogyi szervezete által működtetett központ vezetője szerdán - a hajléktalanok szűrővizsgálatáról tájékoztatva - az MTI-nek azt mondta, tudomásuk szerint a somogyi megyeszékhelyen mintegy 250 hajléktalan él, számuk az utóbbi években nem változott.

A gondozási központban jelenleg 48 embert tudnak befogadni, és szükség esetén többet is el tudnak helyezni. Nappali melegedőt és népkonyhát is működtetnek - mondta a központ vezetője, hozzátéve, hogy szociális munkások rendszeresen tartják a kapcsolatot az utcán élőkkel, télen naponta visznek nekik élelmet és forró teát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.