Bárándy

Az MSZP, a mállás, a gránit meg a Fidesz-alaptörvény

Az MSZP üdvözli, hogy a kormány, miután "elment a falig és azon nagyot koppant, visszavonta két súlyosan antidemokratikus rendelkezését".

2013.06.12 16:04MTI

Az MSZP szerint az alaptörvény ötödik módosításának elkészítésével a kormány elismeri, hogy "tovább mállik a gránitszilárdságú Fidesz-alaptörvény" - fogalmazott Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

Az MSZP ugyanakkor üdvözli - folytatta az ellenzéki politikus -, hogy a kormány, miután "elment a falig és azon nagyot koppant, visszavonta két súlyosan antidemokratikus rendelkezését".

Bárándy Gergely szerint az egyik ilyen szabály, hogy "politikai érintettségű ügyeket tetszőleges helyekre helyezhet át a miniszterelnök családi barátja, az Országos Bírósági Hivatal elnöke". A másik pedig az, hogy ha a kormány hibái miatt elmarasztalják az országot, akkor az emberektől szedjék be a büntetéseket - mondta.

Bárándy Gergely sajnálatát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy ezeket a lépéseket nem az ellenzéki pártok, a magyar szakemberek, a civil szervezetek, vagy az Alkotmánybíróság véleményére alapozva tette meg a kormány két évvel ezelőtt, hanem megvárták azt, amíg nemzetközi szervezetek marasztalják el Magyarországot. A kormány "makacssága miatt ismét lejáratták Magyarországot Nyugat-Európában" - fogalmazott.

A szocialista képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a kormány "körömszakadtáig ragaszkodik" ahhoz, hogy kitiltsa a kampányt azokból a médiumokból, amelyeket nem ő ural. Az MSZP szerint ez azt bizonyítja, hogy a Fidesz pártszempontok alapján kívánja szabályozni a választási eljárást - mondta.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő szerdán jelentette be, hogy a kormány pénteken beterjeszti az Országgyűlésnek az alaptörvény ötödik módosítását, amelyről várhatóan ősszel szavaz majd a Ház. Az alkotmánymódosítás reagálás a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság bírálataira, valamint az Orbán Viktor miniszterelnök és Paczolay Péter alkotmánybírósági (Ab) elnök közötti megbeszélés eredménye - mondta a politikus, emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság három témakörben fogalmazott meg úgynevezett adminisztratív leveleket a magyar kormánynak, kérve az alaptörvény módosítását.

Az ötödik módosítás részeként törlik a bírósági döntések miatti adókivetés lehetőségét az alaptörvényből, valamint a kormánypártok lemondanak a bíróságok közötti ügyáthelyezés átmenetinek szánt lehetőségéről is - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: az Európai Bizottság a kampányszabályozással kapcsolatban is változtatást kért, de a kormányoldal úgy döntött, nem veszik ki a politikai hirdetéseket érintő korlátozások alól az európai parlamenti választási kampányokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.