Kétnapos üléssel folytatódik a munka

Az alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó változtatások tárgyalásába kezd a Ház

Újabb kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn Szalai Annamáriára, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken elhunyt elnökére emlékezve kezdik munkájukat, kedden pedig a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést.

2013.04.14 14:47MTI

A második ülésnapon az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó törvénymódosítások tárgyalásába kezdenek. A Ház ülése ezúttal is hétfőn 13 órakor kezdődik, Szalai Annamária volt fideszes képviselőre a napirend előtti felszólalásokat megelőzően emlékeznek. 

Ezt követően a szokásoknak megfelelően az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések követik egymást. A határozathozatalok során egyebek mellett döntés születhet arról a fideszes törvénymódosító javaslatról, amely szigorúbban büntetné a közveszély színhelyén elkövetett lopást. 

Emellett zárószavazást tarthatnak a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény módosításáról, amelyet szintén a kormánypárt kezdeményezett annak érdekében, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak - a felszámolás elrendelése után - ne harminc napja, hanem egy éve legyen arra, hogy rendeletben nyilvánítsa kiemeltté a társaságokat.
 
A képviselők elfogadhatják az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényjavaslatot is, valamint Gárdonyi Géza emléknappá nyilváníthatják 2013. október 17-ét, az Egri vár védőinek a török seregek felett aratott győzelmének napját. 

A szavazások után, feltehetően a hétfő esti órákban kezdhetik tárgyalni a magyar agrárkamaráról szóló törvény módosítását, amelyben a Fidesz rögzítené, hogy a területi szervezet elnöke nem lehet egyidejűleg az országos szervezet főigazgatója. 

Ezt követően megvitathatják a KDNP-s Michl József köznevelési törvényt módosító javaslatát, amely szerint az egyházi fenntartású iskolákban - bizonyos feltételek mellett - az etika tantárgyat hittan válthatná ki, és lehetővé válna a köznevelésben 10 éves kor alatt is a kollégiumi felvétel. Kedden a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést az Országgyűlésben.

A parlament 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. Ezután kezdhetik tárgyalni a képviselők az alaptörvény negyedik módosításához fűzött törvényváltoztatásokat, amelyek csaknem húsz jogszabályt módosítanak. 

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján kimondanák egyebek mellett, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nem választható újra. A Ház elé kerül kedden Navracsics Tibor két másik előterjesztése is: a statisztikai törvény módosítása, amely a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldi szülését, illetve halálozását is felmérhetővé tenné a népmozgalmi adatgyűjtésen, illetve a Tobin-üggyel kapcsolatos kormányzati jelentés. 

Ez utóbbiban a kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy foglaljon állást Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság biztosának az ügyben tanúsított eljárásával kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.