Alkotmánymódosítás

A DK az EU tisztségviselőihez fordul az alaptörvény-módosítás ügyében

A Demokratikus Koalíció (DK) tájékoztatni fogja az Európai Unió vezető tisztségviselőit a magyar alaptörvény módosításával kapcsolatos álláspontjáról.

2013.04.13 13:34MTI

Varjú László azt mondta, fel kívánják hívni az Európai Parlament frakciójának, annak vezetőjének, az Európa Tanács főtitkárának és Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a figyelmét arra, hogy véleményük szerint Magyarországon jogállamiság és demokrácia helyett egy olyan alaptörvény van érvényben, amely az önkényuralmat jeleníti meg.

 Varju László szerint Magyarország szempontjából a következő hetekben fontos események zajlanak az Európai Unióban, és arról lesz szó, hogy az ország milyen viszonyt alakít ki az unióban elfogadott szabályokhoz. Hozzátette: ehhez az apropót a magyar kormány teremtette azzal, hogy az új alapörvényt rövid időn belül négyszer módosította.
   
Közölte, szerintük ma már mindenki számára egyértelmű - Magyarországon és azon kívül is -, hogy a módosítások nem egyeznek a jogállamiság elvével, és nem egyeztethetők össze azokkal a szabályokkal és megállapodásokkal sem, amelyeket Magyarország kötött az EU szervezeteivel, illetve más tagországokkal.
   
A képviselő szerint Manuel Barroso Orbán Viktor kormányfőnek írt újabb leveléből az derül ki, hogy az Európai Bizottság elnöke is összeegyeztethetetlennek tartja az uniós szabályozással a magyar alkotmány módosítását.
   
Varju László az alkotmányt az önkény által elfogadott törvénynek nevezte, amely "nem a magyar nép alkotmánya".
   
A képviselő bemutatott egy táblát, amelyen szavai szerint azok az "első számú személyek" szerepelnek, akik lényegében Orbán Viktor kinevezése alapján töltenek be ma Magyarországon fontos pozíciókat. Ezek között említett két alkotmánybírót, akik korábban a Fidesz képviselői voltak.
   
Varju László a sajtótájékoztató végén beszámolt arról is, hogy szombaton a DK folytatta választási felkészülését, és ennek keretében befejezik a választókerületi elnökökkel folytatott konzultációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.