Az ellenőrzési rendszer "alkalmatlan"

Génmódosított kukorica - újraszabályozást sürget az LMP

Az LMP a vetőmag-behozatal újraszabályozását sietteti, miután kiderült, hogy az ország keleti határain át nagy mennyiségű GMO-s (génmódosított) kukorica-vetőmag érkezett illegálisan hazánkba.

2013.06.01 15:37MTI

Lengyel Szilvia független országgyűlési képviselő, LMP-s politikus szombati közleményében azt írta: az ismétlődő esetek az ellenőrzési rendszer alkalmatlanságát, és "a jogszabályokat kedvükre faricskáló kormányzat" felelőtlenségét támasztják alá, ezért a konzekvenciák levonását, és a vetőmag-behozatal újraszabályozását sürgetik. 

A képviselő arra reagált, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton azonnali hatállyal átfogó vetőmag- és vetésellenőrzést rendelt el, hogy megállapítható legyen, vetettek-e el a gazdálkodók ilyen vetőmagot, van-e az országban GMO-val szennyezett kukorica. 

Mivel tavaly és tavalyelőtt is százhektáros nagyságrendben kellett betárcsázni a génmódosított növényeket, ezért az LMP szerint ideje felülvizsgálni az ország GMO-mentességét szavatolni hivatott előírások működőképességét. 

Lengyel Szilvia azt írta: a magyar kormány folyamatos GMO-veszélynek teszi ki az országot, leépíti a környezetvédelmi és élelmiszer-egészségügyi hatóságokat, és szabotálja az óvintézkedéseket. Fazekas Sándor szombaton Budapesten, a Rózsák terén, a Hétből hétbe fesztivál megnyitója után felhívta azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik esetleg GMO-s vetőmagot vetettek, hogy sürgősen tárcsázzák ki, mert ha az ellenőrök megtalálják, megbüntetik őket. 

A GMO-s vetőmagot nem cégek hozták be az országba - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az országba hivatalos úton behozott vetőmagokkal nem volt gond.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.