Nem tüsszög a "megokosított" csibe

A génmódosított csirkék nem adják tovább a madárinfluenzát

Megakadályozhatja egy új géntechnológiai eljárás a madárinfluenzát okozó vírus csirkékről emberre való terjedését.

2011.01.14 11:08MTI

A brit tudósok által kifejlesztett eljárás révén blokkolni lehet a veszélyes H5N1-vírus egyik legjelentősebb terjedési módját - derült ki a Science tudományos folyóiratban csütörtökön ismertetett tanulmányból. "A kutatási eredmények igen bíztatók" - mondta Helen Sang, az Edinburgh-i Egyetem kutatója.

A tanulmány szerzői ugyanakkor rámutattak, még további kutatásokra van szükség.

Az eddig nevelt génmódosított csirkék még nem alkalmasak fogyasztásra. A H5N1-vírus mindenekelőtt madarakat fertőz, de emberekre is átterjedhet, és súlyos, akár halálos kimenetelű légúti fertőzést válthat ki.

A madárinfluenza évek óta jelen van Ázsiában és a Közel-Keleten, és 2003 óta alkalmanként Európában is felüti a fejét.


A betegség miatt többmillió madarat kellett elpusztítani, ez óriási veszteségeket okozott.

A most tenyésztett génmanipulált egyedek továbbra is megbetegedhetnek, de már nem adják tovább társaiknak és az embereknek a vírust.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.