Kipattogtatták

Hajdú-Biharban 470 hektár génmódosított kukoricát tárcsáztak a földbe

Négyszázhetven hektáron termesztett génmódosított (GMO) kukoricát semmisítettek meg Hajdú-Bihar megyében, a 47-es számú főközlekedési úttól keletre lévő területeken - mondta el Vaszkó László, a több, mint 20 termelőt integráló Agri-Corn Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn.

2011.07.11 13:14MTI

Közlése szerint kukorica feldolgozó élelmiszeripari cégként, mint integrátorok ők szerzik be a vetőmagot és helyezik ki a termelőkhöz. Több ezer hektáron termeltetik a kukoricát, ebből 470 hektár volt az, ahol kiderült, hogy génmódosított vetőmagot használtak.

Számunkra, mint kukoricából készült élelmiszer alapanyagokat gyártó és exportáló cégnek, rendkívül fontos, hogy Magyarország GMO-mentes legyen - mondta a szakember.

Hozzátette: amint július elején tudomást szereztek az importőrtől a GMO-s kukoricáról, s megszületett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megsemmisítésre vonatkozó határozata, azonnal értesítették a termelőket és intézkedtek a kukorica betárcsázására. Az érintettek együttműködésének köszönhetően a hatósági határozatot gyorsan végrehajtották - jegyezte meg Vaszkó László, hozzátéve: az adott kukorica fajtának a virágzása július közepére esik, ezért rendkívül fontos volt, hogy még a virágzás előtt megsemmisítsék a növényt, ami Hajdú-Biharban maradéktalanul meg is történt. A keletkezett kár elérheti a félmilliárd forintot is, amit ősszel az importőr teljes egészében megtérít - mondta Vaszkó László.

Cégüknek ez 5 ezer tonna kukorica kiesését jelenti, amit más hazai termelőktől fognak beszerezni - fűzte hozzá.

Vaszkó László ugyanakkor jelezte: termékeik GMO-mentességét akkreditált laborok tanúsítványaival mindenkor igazolják, de a bizalom megtartása érdekében rendkívül fontos, hogy Magyarország továbbra is GMO-mentes legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.