Az ítélet nem jogerős, fellebeztek

Vesztegetés bűntette miatt ítéltek el önkormányzati vezetőket

Szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a közügyek gyakorlásától való eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés volt alelnökét és Onga község jelenlegi polgármesterét vezető beosztású, vagy fontosabb ügyekben intézkedésre jogosult hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

2013.05.31 17:42MTI

Az ítélet nem jogerős, a megtett fellebbezések miatt a per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. 

Szabó József, a törvényszék szóvivője neveket nem említve elmondta: az ismételt elsőfokú eljárásban három év börtönbüntetést szabott ki a bíróság mindkét vádlottra. 

Az MTI korábban arról számolt be, hogy Gergely Zsolt (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős egykori alelnöke és négy társa ellen 2009 februárjában emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt a Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci ITC-irodaház tervezett értékesítése kapcsán. 

A vádirat szerint Gergely Zsolt anyagi ellenszolgáltatásért segített vállalkozóknak, hogy áron alul juthassanak hozzá a székházhoz. Az ügylet végül nem jött létre, az ingatlan a megyei közgyűlés tulajdonában maradt. Az ügyészség korábbi közleménye szerint a borsodi önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő épület eladásáról. 

Az ingatlant felértékeltették, majd nyilvános pályázaton eladásra meghirdették. A vádhatóság szerint a közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel érdeklődőknek a segítségét, és közreműködésével vállalkozók még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerték a pályázati kiírást. 

Az ongai polgármester, Madzin Tibor (független) a vád szerint pénzt kért azért, hogy elérje a képviselő-testületnél, hogy a község külterületén mezőgazdasági művelésből kivonjanak és átminősítsenek egy területet, amelyen vállalkozók benzinkutat és kamionparkolót szándékoztak építeni. 

A vádlottak következetesen azt állították, hogy senkitől nem kértek, vagy fogadtak el semmiféle ellenszolgáltatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.