Gyöngyösön

Bajnai reálbér-emelést ígér a pedagógusoknak

Az Együtt - a Fidesz-kormánnyal szemben - nem költségvetési, hanem nemzetstratégiai kérdésként kívánja kezelni az oktatást

2013.05.15 19:42MTI

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Szövetség kormányra kerülése esetén 15 százalékos reálbéremelést hajt végre a pedagógusok körében a következő kormányzati ciklusban - jelentette be a szövetség vezetője szerdán Gyöngyösön.

Bajnai Gordon sajtótájékoztatóján közölte: az ország talpra állításához újra megbecsült hivatássá kell tenni a pedagógusi pályát, és az erkölcsi megbecsülés mellett a tanárok bérét is közelíteni kell más diplomások fizetéséhez.

Az Együtt, a Fidesz-kormánnyal szemben, ugyanis nem költségvetési, hanem nemzetstratégiai kérdésként kívánja kezelni az oktatást - tette hozzá a politikus, aki országjárása keretében látogatott el a Heves megyei Gyöngyösre.

Bajnai Gordon elmondta: programja során meglátogatott egy csúcstechnológiai termékeket előállító, 500 embert foglalkoztató gyöngyösi üzemet, amely elsősorban munkatársai szaktudásának köszönheti a sikerét. Mindez megerősítette abban a hitben: Magyarországnak csak az oktatás rendbetétele esetén van esélye a felemelkedésre.

Ezért az Együtt komplex oktatási programja szerint meg kell erősíteni a közoktatást, az informatika, az értő olvasás, a matematika és az angol nyelv oktatását, mert csak ilyen ismeretek elsajátítása esetén szerepelhetnek a felnövekvő nemzedékek sikerrel a munkaerőpiacon. Ugyanakkor szükséges a szakképzés átalakítása, mert a kormány törekvése szerint ma "egyszer használatos szakmunkásokat képzünk".

Továbbá helyre kell állítani a felsőoktatás finanszírozását. Ugyanis azzal, hogy a Fidesz-kormány "iszonyú pénzt szivattyúz ki a szektorból", tízezrek elől veszi el a tanulás és a felemelkedés esélyét. A program végrehajtása során az Együtt eltörölné a hallgatók röghöz kötését is - fűzte hozzá.

Végül hangsúlyozta: olyan ország megteremtésére törekednek, ahová érdemes lesz hazajönni azoknak a százezreknek, akik ma külföldön keresik a boldogulást.

Bajnai Gordon a Hajdú-Bét-üggyel, illetve a beszállítók kártalanításával kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva úgy vélekedett: nem véletlen, hogy a Fidesz most vette elő a beszállítók kártalanításának az ügyét, akkor, amikor visszatért a politikába. Az üggyel kapcsolatban megjegyezte: már hat személyiségi jogi, illetve rágalmazási pert nyert, többet jogerősen. Egyetlen olyan megállapítást nem tett egyik bíróság sem, miszerint bármilyen felelőssége volna az ügyben.

Örül a kártalanításnak, de nem érti, hogy a Fidesz miért csak a Hajdú-Bét károsultjaival foglalkozik - tette hozzá. Annak örülne, ha a rokkantnyugdíjasokat vagy a volt Malév-dolgozókat is ennyire a szívébe zárná a kormányzat - tette hozzá. Arra a kérdésre válaszolva, eldőlt-e, hogy ő lesz Orbán Viktor kihívója, azt mondta: úgy látja, a Fidesz őt tekinti a kihívónak, és ezért indítottak lejárató kampányt ellene. "A Fidesz fél tőlem, és oka van rá, mert én azt szeretném, ha Orbán Viktor és Simicska Lajos országlása véget érne, mert romlásba viszik ezt az országot" - fogalmazott Bajnai Gordon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.