Tolja maga előtt a fagyot a szent

Orbán verítéket ígér, izzadni fogunk mind

Lesz egy, csupán néhány napos, ám az átlagosnál hidegebb időszak még az utolsó "fagyosszent", Orbán (május 25.) előtt, aztán jön a meleg!

2013.05.13 18:31ma.hu

A hét elejének átlagosnál 4-5 fokkal hidegebb időjárása után a hét második felében erőteljes melegedés valószínű, a jövő hét elejére azonban ismét hűvösebb időt hoz egy hidegfront – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A „fagyosszentek” idejére érkezett erős lehűlés szerencsére az ország nagy részén nem járt együtt a fagyérzékeny növényeket károsító fagyokkal. Komolyabb károkat okoztak ugyanakkor kisebb körzetekben az itt-ott előforduló, felhőszakadással, jégesővel kísért, heves zivatarok és a viharos széllökések. Az intenzív növényfejlődés időszakában örvendetes, hogy a csapadék hatására az ország nagy részén emelkedett a talaj felső rétegeinek nedvességtartalma.

Az „aranyat érő” májusi esőkből a Tiszántúlon esett legkevesebb, ott - a számítások szerint - sokfelé 30% alatt maradt a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma.  Az előrejelzések szerint az időszerű mezőgazdasági munkákat a következő napokban tartós eső ugyan nem akadályozza, záporok, zivatarok azonban zavarhatják hosszabb-rövidebb ideig.

Az utolsó „fagyosszent”, Orbán (május 25.) előtt lesz még egy néhány napos, átlagosnál hidegebb időszak, de a fagyérzékeny növényekben kárt tevő, erős lehűlés továbbra sem valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.