Csak úgy forgott a szél...

Tornádót videóztak hazánkban

Egyre több forgószelet kapnak lencsevégre idén Európa-szerte: május elején Olaszországban keltett rémületet egy tornádó, vasárnap a Nyírségben pusztított egy felhőtölcsér.

2013.05.12 21:31ma.hu

Az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a forgószelek az európai kontinensen. Május elején Olaszországban az Emilia rombolt, húsz sérültet és több mint száz megrongált házat hagyva maga után. Másnap, május 4-én Hollandiában a Rijsbergen tornádó tépte a vidéket Zundert és Rijsbergen között. Most vasárnap Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, Őrnél kaptak lencsevégre forgószelet, amely idén már a harmadik volt: március 10-én Etyek térségében, március 31-én Torontáltordán láttak hatalmas felhőtölcsért.

Tornádó Őrben (Szabolcs-Szatmár Bereg megye)

Az európai tornádó-listán csupán egyetlen magyar eset szerepelt eddig: 2010. augusztus 16-án három forgószelet is megfigyeltek Diósjenő, Mezőkövesd és Felsőtárkány térségéből, ebből kettő F2-es minősítést kapott. Ez az eredeti Fujita-skála szerint nagy intenzitású, szélsebessége 181-250 km/h - amikor ilyen tombol, a tetőszerkezetek leszakadnak, a gépjárművek összetörnek, a nagyobb fák kitörnek vagy gyökerestül kicsavarodnak, a kisebb tárgyak sodródnak a levegőben.

A tornádó Nyírmadáról nézve

Vihar utáni kár Vaján (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Az olasz tornádó május elején

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.