Vezetőszáron vezették őket a terembe

Szita Bence-per: a vádlottak egymásra mutogatnak

Megkezdődött a büntetőper a tavaly októberben brutális kegyetlenséggel megölt 11 éves Szita Bence meggyilkolása ügyében a Kaposvári Törvényszéken, a tárgyaláson a Vadócz Attila vezette tanács meghallgatta a három vádlottat.

2013.05.13 18:04MTI

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottakat vezetőszáron két-két őr vezette be a tárgyalóterembe, ahol tucatnyi operatőr, fotós és számos újságíró kísérte figyelemmel meghallgatásukat. 

A hallgatóság soraiban ott ült a meggyilkolt kisfiú édesanyja, aki többször hangosan felzokogott a gyilkosság részleteinek ismertetésekor. A Somogy Megyei Főügyészség az 58 éves B. József, a 42 éves K. József és a 48 éves P. Erika - a kisfiú nevelőapjának volt élettársa - ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés büntette miatt emelt vádat.
 
A másodrendű vádlott társtettesként, a harmadrendű felbujtóként állt bíróság elé. A főügyészség mindhárom vádlottra fegyházbüntetést kért. A nyomozás során 30 tanút hallgattak meg és 12 szakértői véleményt kértek. Az ügy nyomozati anyaga több mint 1400 oldal. Az elmeszakértő egyik vádlott estében sem állapított meg beszámíthatóságot korlátozó tényezőt. 

A vádirat szerint P. Erika felbérelte a két kaposvári férfit, hogy öljék meg a fiút, mivel úgy vélte, a gyerek okolható azért, hogy élettársával megromlott a kapcsolata. Az erőszakos cselekményekért korábban többszörösen büntetett B. Józsefnek a bűncselekmény elkövetéséért csaknem kétszázezer forintot adott át, amelyet az ékszereinek eladásakor kapott.
 
A vádirat szerint a fiút október 29-én este a Kaposvár melletti sántosi erdőbe csalták, ahol B. József a kocsiból kiszállva leütötte, brutálisan bántalmazta - a testén egyebek között ásóval és késsel okozott 40 szúrt, illetve vágott sebet talált az orvos szakértő -, eközben K. József megásta a gyerek sírját, P. Erika mindehhez elemlámpával világítva segédkezett. A még életben lévő fiút a gödörbe tették és betemették, ruháit és telefonját a Kapos folyóba dobták. A fiú halálát fulladás okozta.
 
A rendőrök a gyerek holttestét néhány nappal később nem az eredetileg elásott helyen, hanem Kaposvár toponári városrészében, egy elhagyott helyen elásva találták meg, mivel az elkövetőket vadászok megzavarták, ezért B. József jobbnak látta más helyre temetni a holttestet. Szita Bencét rendőrök és civilek több napon át keresték, miután P. Erika bejelentette, hogy a fiú eltűnt.

K. József és P. Erika a rendőrségen részleges beismerő vallomást tett, B. József tagadta a bűncselekmény elkövetését. A hétfői tárgyaláson elsőként meghallgatott B. József a bíróságon nem tett vallomást. Azt mondta: fenntartja korábbi, rendőrségen tett vallomását.
 
"Nem vagyok érintett ebben a bűncselekményben" - jelentette ki, mielőtt a tanácsvezető bíró felolvasta volna korábbi, sokszor egymásnak ellentmondó vallomásait. Az elhangzottakhoz végül annyit fűzött hozzá: "soha, semmilyen pénzért nem ölnék embert, főleg nem gyereket". 

A társtettességgel vádolt K. József a bírónak arra a kérdésére, bűnösnek érzi-e magát, nemmel válaszolt. Felolvasta előre megírt vallomását, amelyben azt állította: nem tudott a gyilkosság előkészületeiről, és kényszer hatására - B. József egy kést szorított a nyakához és négy gyermeke megölésével fenyegette - ásta meg a kisfiú sírját, közben P. Erika egy zseblámpával világított és fogta a gyerek bokáját.
 
Elmondása szerint ő később visszament, hogy kiássa és kórházba vigye a gyereket, de már nem találta meg a helyet, ahol elásták. Az ügyész kérdéseire válaszolva részletesen elmondta, hogy miként bántalmazta az elsőrendű vádlott a gyermeket. Elismerte azt is, hogy egyszer ő is megütötte az ásóval a fiú arcát.
 
A gyilkosságra való felbujtással vádolt P. Erika a bíróságon tett vallomásában azt mondta: nem akarta a gyerek halálát, a gyilkosságban nem vett részt, nem is tudja, az hogy történt; azért ment Sántosra, mert B. József erre késsel kényszerítette, őt és a családját is megfenyegette. Állítása szerint a fiúnak a férfi azt mondta, hogy buliba mennek. Az erdőben K. József várta őket. B. József a fiúval kiszállt az autóból, K. József szintén, kezében az ásóval. Ő az autóban maradt. 

Később a gyerek ruháit ő vitte az autóhoz, de a fiút nem nézte meg. A két vadász akkor ért oda, amikor a két férfi visszatért az autóhoz, s K. József beszélt belük (K. József elmondása szerint a másik férfi beszélt a vadászokkal, ő mondta nekik, hogy szexelni jöttek az erdőbe), majd B. József visszament a fák közé és betette a csomagtartóba a fiú becsomagolt testét, amelyet később máshol elrejtett. 

B. József korábbi vallomásaiban P. Erikával folytatott szexuális kapcsolatáról beszélt, s hogy Sántosra egy hármas aktus miatt mentek. Rendőrségi vallomásában K. József is ezt mondta, a bíróságon ezt visszavonta. P. Erika tagadta, hogy bármelyikükkel is szó lett volna szexről. A pénzről a nő azt mondta: az újrakezdéshez adta a börtönből nemrég szabadult férfinak.

B. József állítása szerint a másod- és a harmadrendű vádlott tervelte ki és követte el a gyilkosságot. K. József szerint B. József és P. Erika, míg P. Erika szerint a két férfi a bűncselekmény elkövetője, ám a miértre nem tudott választ adni. 

Mivel a harmadrendű vádlott meghallgatását a bíróság hétfőn nem tudta befejezni, kedden P. Erika, valamint tanúk meghallgatásával folytatódik a tárgyalás. A szakértőket június 4-én és 5-én hallgatják meg a Törvényszéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.