Csak feltételezés, nem titkos információszerzés?

Izraeli kommandósok jöttek Budapestre 2006-ban? - terrorelhárítás?

"2006 őszén a szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc idején egy izraeli repülőgép landolt Budapest repülőterén, 120 katonával a fedélzetén, hogy +terrorelhárító gyakorlatot+ végezzenek."

2013.04.26 05:22MTI

Egyszerű feltételezésen, nem pedig valamilyen titkos információn alapul az az állítás, hogy izraeli katonák vettek volna részt a 2006-os budapesti rendőrattakokban - írta az Origo hírportál csütörtök este, miután elérte és megszólaltatta az amerikai hírszerző cég, a Stratfor a Wikileaks anyaga alapján elhíresült elemzőjét.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál által ismertetett internetes levélváltás alapján Klara Kiss-Kingston néven megnevezett, a Startfor "Eurázsia csoportjának" tagjaként emlegetett Kiss Klárát az Origo szerint meglepte, hogy a neve nyilvánosságra került, bár - mint mondta - emlékszik rá, hogy 2010 karácsonyán valakik feltörték a Stratfor szervereit, és így nagyon sok irat ment ki tőlük. Lehet, hogy az ő levele is közöttük volt - mondta az elemző, aki ma is Budapesten tartózkodik, de állítása szerint már egy hónapja nem dolgozik a Stratfornak.

A nyilvánosságra került szöveg egy 2010-es levelezés része, amely a Stratfor nevű amerikai hírszerző cég különböző munkatársai között zajlott. A szöveget számos internetes újság átvette csütörtökön, a Jobbik pedig azonnal sajtótájékoztatót hirdetett a témában. Kiss Klára, aki a szöveget alkotó 2010-es levelezést írta, a hírportálnak azt mondta, csak feltételezte az esetet. Mint kifejtette: a magyar sajtóban olvasta, hogy megérkeztek az izraeliek 2006 tavaszán, hogy biztonsági kísérleteket végezzenek a repülőtéren.

Erről beszámoltak a magyar lapok, de arról nem, hogy elmentek. "Az csak egy feltételezés volt olyan szempontból, hogy talán valami közük volt a magyar rendőrök kiképzéséhez" - mondta az Origo megkeresésére reagálva. "2006 őszén a szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc idején egy izraeli repülőgép landolt Budapest repülőterén, 120 katonával a fedélzetén, hogy +terrorelhárító gyakorlatot+ végezzenek. A magyar média nem számolt be ennek az egységnek a távozásáról.

Ugyanakkor feltűnő, hogy ebben az időben az alapvetően békés 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján a megemlékezéseket fekete maszkos, azonosító nélküli rendőrök brutálisan szétverték" - olvasható a WikiLeaks által közzétett egyik dokumentumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.