Módosítás

Változhat a népmozgalmi statisztikai adatgyűjtés

Módosítaná a kormány a statisztikai törvényt annak érdekében, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldi szülését, illetve halálozását is felmérjék a népmozgalmi adatgyűjtésen.

2013.03.30 02:31MTI

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek javaslatát, amelynek indoklásában emlékeztet, hogy jelenleg a népmozgalmi statisztikai adatgyűjtések csak a Magyarország területén történt eseményekre terjednek ki. Az indítvány nyomán azonban az adatgyűjtés kiterjedne a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldön bekövetkezett halálozásának, valamint gyermekszülésének regisztrálására, ha az anyakönyvezésük Magyarországon is megtörténik.

A demográfiára vonatkozó európai uniós rendelettervezet egységes definíciót szab a népesség fogalmára, amely az alapját képezi a minősített szavazati többség meghatározásának, ezért rendkívül lényeges, hogy azt milyen adatok alapján számítják - írta indoklásában Navracsics Tibor. Mindezen túl a javaslat törölné a munkahelyet azon adatkörök közül, amelyekre kiterjed a népmozgalmi események felmérése. Annak gyűjtése ugyanis a kormány szerint nem indokolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.