Magyarországgal szemben

Mesterházy: a szocialisták semmilyen uniós szankciót nem támogatnak

A Magyar Szocialista Párt semmilyen szankciót nem támogat, amely bármilyen forrástól vagy szavazati jogától fosztaná meg Magyarországot - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán Brüsszelben.

2013.03.20 17:12MTI

A pártelnök találkozott az Európai Bizottság több alelnökével és tagjával, Neelie Kroesszal, Maros Sefcoviccsal, Michel Barnier-vel, Andor Lászlóval, Johannes Hahnnal és Stefan Fülével, valamint Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével és Hannes Swobodával, az európai szocialisták képviselőcsoportjának vezetőjével is.

Mint mondta, azért jött Brüsszelbe, hogy meggyőzze partnereit: az Európai Unió semmilyen formában nem büntetheti Magyarországot és a magyar embereket a kormány téves, hibás lépései miatt.

"Egyetlen eurócentet sem lehet Magyarországtól elvenni azért, mert a kormány téves politikai döntéseket hoz. Nem lehet a magyar embereket, Magyarországot büntetni azért, ha egy kormány és egy miniszterelnök rosszul cselekszik, és állandóan harcolni akar a szövetségeseinkkel és a barátainkkal" - fogalmazott a szocialista pártelnök. Elmondta, hogy a szocialista EP-képviselőket is arra kérte, semmilyen Magyarország elleni szankcióra irányuló kezdeményezést ne támogassanak.

Mesterházy szerint a kérdést Magyarországon, "nekünk, magyaroknak kell rendezni, mégpedig kormányváltással". A politikus rámutatott, hogy szerinte a Magyarországgal kapcsolatos problémákat úgy lehet orvosolni, ha a következő választásokon egy olyan politikai erő kerül hatalomra, amely új szemléletet, új politikát képvisel, erősíti a demokráciát, tiszteli a jogállamot és újjáépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ebbe Brüsszelnek szerinte nem szabad úgy beavatkoznia, hogy bünteti a magyar embereket.

"Ezt nekünk kell otthon megoldani 2014-ben, a választásokon, amikor elzavarjuk ezt a kormányt" - szögezte le az MSZP elnöke.

A szocialista pártelnök ugyanakkor kijelentette, hogy nem szabad azon meglepődni, hogy ha olyan európai szervezetek, mint az Európa Tanács vagy az Európai Unió számon kérik azokat a normákat, amelyeket Magyarország önként csatlakozva vállalt.

"Ezen nem megsértődni kell, hanem a hibákat kijavítani, tudomásul venni, elnézést kérni, ha kell, és az alapelvekkel összhangban vezetni a kormányt és irányítani a politikát" - hangoztatta. Mesterházy Attila szerint a kormánynak ki kellene kérnie az Európa Tanács Velencei Bizottságának véleményét arról, hogy a magyar alaptörvény negyedik módosítása összhangban áll-e az az európai normákkal. Emlékeztetett arra, hogy ellenzékben a Fidesz is előszeretettel hivatkozott a Velencei Bizottságra, és Martonyi János is utalt erre az elmúlt hetekben.

Mesterházy Attila aláhúzta, hogy találkozói folyamán egyetlen egyszer sem tapasztalta azt, hogy Magyarország elszigetelődött volna az EU-ban, Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben ellenérzést nem, sokkal inkább szolidaritást és segítőkészséget érzékelt. Az uniós vezetők aggodalmai, amelyeket nyilvánosan is hangoztatnak, szerinte a kormány és a miniszterelnök politikájával kapcsolatosak. A szocialista vezető arra is kitért, hogy nem érzékelte, hogy az uniós vezetők kettős mércét alkalmaznának Magyarországgal szemben, de kijelentette, hogy az elfogadhatatlan is volna, hiszen az Európai Unió lényege az, hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.

A politikus beszámolt arról, hogy egyértelművé tette partnerei számára, hogy a szocialista párt - a kormány több intézkedésével együtt - nem ért egyet a Fidesz alkotmánymódosításával, de úgy gondolja, hogy Brüsszel bizonyos határokat nem léphet át, mert az már minden magyar ember érdekét sértené.

A magyar sajtóban az MSZP EP-választási listájával kapcsolatban megjelent találgatásokat firtató kérdésre Mesterházy Attila úgy válaszolt, hogy biztos abban, hogy a következő EP-választások után a mostani négynél mindenképpen több képviselői helyet szerez majd az MSZP, és a mostani képviselők mellett mások is kijuthatnak Brüsszelbe. Leszögezte ugyanakkor, hogy a szocialista pártban kizárólag az egyéni teljesítmény dönti el, hogy ki kerül fel a pártlistára, nem a pártban betöltött pozíció. Világossá tette azt is, hogy mind a parlamenti, mind az EP-választások esetében, a jelöltekről a párt kongresszusa hivatott dönteni.

"A pártelnök véleménye természetesen fontos, de nem mindenható. Ez nem a Fidesz" - mondta az MSZP elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.