Alkotmánymódosítás

Mesterházy nem számít erősebb EU-szankciókra - de vissza is utasítaná

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nem számít arra, hogy az alkotmánymódosítás miatt az Európai Unió erősebb szankciókat vezetne be Magyarországgal szemben, de ha ez mégis megtörténne, azt a szocialisták határozottan visszautasítanák.

2013.03.13 16:33MTI

Az MSZP elnöke, a párt országos elnökségének szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: ebben az ügyben szerinte az Európai Unió ugyanazt fogja csinálni, mint eddig, vagyis "sokat beszél és keveset cselekszik". Úgy vélte: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy"ez a kutya csak ugat, de nem harap".

Kijelentette ugyanakkor, hogy az MSZP semmilyen olyan szankciót nem támogatna, amely szavazatmegvonással vagy bármilyen európai uniós forrás megvonásával kapcsolatos és Magyarországot vagy az embereket bünteti. Csak olyan szankció érhet célt, ami a kizárólag a kormány politikáját bünteti vagy kritizálja - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint az alkotmánymódosítás problémáját nem lehet külföldön megoldani, ezt csak a magyar választópolgárok tudják rendezni azzal, hogy jövőre leváltják a Fidesz-kormányt.

Kijelentette: az MSZP szerint a hétfőn elfogadott alkotmánymódosítás egy önkényuralmi rendszer irányába tett újabb lépés, ami arról szól, hogy "a nép nagyszerű vezére" csak a néppel konzultál és megbünteti azokat, akik más véleményt fogalmaznak meg, mint amit ő helyesnek tart. Megbünteti az Alkotmánybíróságot, a diákokat, akik ki mertek állni a saját igazukért, az ellenzéket, amiért kritikát fogalmaz meg, és - folytatta a pártelnök - látható módon, most már "mezei bíróságok" is soron vannak, hiszen Orbán Viktor őket is "móresre akarja tanítani".

Arra a kérdésre, hogy mivel töltötte a hétfői parlamenti ülés délutáni részét, amin az alkotmánymódosítás miatt az MSZP-frakció nem vett részt, Mesterházy Attila azt közölte: egy budapesti wellness-központban úszott. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte ő az egyetlen képviselő, aki korábban maga kérte a házelnöktől, hogy vonják le a fizetéséből, amikor nem vett részt egy szavazáson.



Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila cáfolta azokat a híreket, hogy korábban a Fideszhez akart volna csatlakozni. "Eszem ágában sem volt soha" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.