Március 15.

Mesterházy: ahol nincs jólét és jog, ott nincs szabadság

A szabadság nemcsak jogokat, hanem biztonságot és lehetőségeket is jelent, márpedig egyre többen vannak, akiknek egyikből sem jut elég - írta Mesterházy Attila MSZP-elnök.

2013.03.15 12:34MTI

Az MTI-hez eljuttatott március 15-ei üzenetében a pártelnök kiemelte: ahol nincs jólét és jog, ott nincs szabadság sem. A szocialisták vezetője szerint "ha lesz szabad választás", a nép jövőre lerázza magáról az "elnyomást".

A nemzeti ünnepen a szabadságakarat összeköti az országot, mindannyiunkat, akiknek egyformán fáj a szabadság hiánya: a hajléktalant, a nyomorgót, a diákot, a jogvédőt, a munkanélkülit és az alkotmányjogászt - közölte az MSZP elnöke. Szerinte a szabadság ma Magyarországon nem jár egyformán mindenkinek, mert a szabadságot csak az tudja megélni, aki egyáltalán meg tud élni.

"Olyan országot akarunk, ahol nem jár kevesebb igazság a szegénynek, mint a gazdagnak. Ahol az esélyek nem attól függnek, hogy valaki az Avasra születik vagy a Rózsadombra. Ehhez felelős gazdaságpolitikára, igazságos társadalompolitikára és erős demokráciára van szükség. Mindezek azonban nem teljesülhetnek, ha hiányzik a rend. Demokratikus rend, mert a demokrácia nem egyenlő a rendetlenséggel, a tehetetlenséggel, a törvénysértések és jogtalanságok eltűrésével, a következménynélküliséggel" - írta Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke hozzátette: ma nem külső elnyomás ellen kell küzdeni, mint 1848-ban, "most a szabadon megválasztott magyar kormány az, amelyik a magyar nép ellen fordult", kihívást intézett minden demokrata, szabadságszerető ember ellen.

1848-ban a szabadság hívei szuronyokkal néztek szembe, ma "ellenfeleink fegyvere a populizmus, a nacionalizmus, a megosztás és a félelem. A magyar nép mindig lerázta magáról az elnyomást, az önkény urait. Ha lesz szabad választás, ez fog történni 2014-ben is" - olvasható az MSZP-elnök közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.