Extrém időjárás

Az állam- és a kormányfő személyesen tájékozódott a mentésirányításról

Személyesen tájékozódott a mentést irányító operatív törzsnél Áder János köztársasági elnök és a miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter az M1-es autópályán, illetve Tatán az extrém időjárás miatt kialakult helyzet felszámolásáról és a mentési munkálatokról győződött meg személyesen.

2013.03.16 00:30MTI

Késő délutáni adatok szerint a rendkívüli időjárási körülmények miatt tizenhárom megyében váltak járhatatlanná utak. Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megyében csaknem 170 úton, illetve útszakaszon nem lehetett közlekedni.
   
Az autópályák csak részben járhatóak, kora délután a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya országhatártól Budapest irányába tartó teljes szakaszát. Az M1-es autópályán Tata és Győr között, Győr irányába még mindig kritikus a helyzet.
   
Jelenleg 79 elzárt település van az országban, és csaknem félezer jármű vár arra, hogy kiszabadítsák a hó fogságából. Samu Attila, a belügyminiszter főtanácsadója azt mondta, eddig összesen 11.535 embert mentettek ki 2.970 hóban elakadt járműből, őket központi melegedőbe, vagy más egyéb, erre a célra kijelölt helyre vitték; 129 településen nincs áramszolgáltatás.
   
A havazás és a viharos erejű szél miatt az országban kialakult helyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter még csütörtök délután riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe, de ez nem jelenti azt, hogy a tárcavezető veszélyhelyzetet hirdetett volna ki - magyarázta el az erre vonatkozó félreértések elkerülése érdekében a belügyminiszter főtanácsadója, azt hangsúlyozva, a "riadó" elrendelése a szakzsargonhoz tartozó kifejezés szerint annyit tesz, hogy a felügyelete alá tartozó rendvédelmi szerveknél "magasabb fokozatba helyezi az állomány tagjait", így soron kívül berendeli azokat, akiknek ilyen estekben konkrét feladatuk van, és rendelkezik a technikai eszközök mozgósításáról is.
   
Samu Attila hozzátette: a havazás miatt kialakult helyzetben részben megerősített szolgálatokat rendelnek el a rendvédelmi szervek állományánál, az irányítási, operatív feladatok ellátására pedig azonnali hatállyal berendelik és szolgálatra kötelezik az erre kiképzett és felkészített embereket.

A Magyar Honvédség lánctalpas eszközökkel, terepjárókkal, nehézvontatókkal, vontatókkal, aggregátorokkal segíti a munkálatokat. Az M1-es autópályán a Terrorelhárítási Központ (TEK) is folyamatosan menti az embereket, a katasztrófavédők és a rendőrök mellett több ezer polgárőr is részt vesz a havazás miatt elakadt járművek kiszabadításában és az áramellátás nélkül maradt települések őrzésében, az állampolgárok megsegítésében.
   
Kora délután Áder János köztársasági elnök az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) épületében, az operatív törzsnél tett mintegy háromnegyed órás látogatást. Az államfő újságíróknak azt mondta: sajnos az idén március 15-e nem az ünnep, hanem a cselekvés napja lett. Áder János reményét fejezte ki, hogy legkésőbb estére mindenki biztonságba kerül. Az államfő köszönetet mondott a tűzoltóknak, rendőröknek, katonáknak és katasztrófavédelmi dolgozóknak, arra bíztatta őket, "a maradék erejüket feszítsék meg, hogy a még bajban lévőkön is segíteni tudjanak".
   
A brüsszeli uniós csúcstalálkozóról péntek délután hazaérkező miniszterelnök szintén látogatást tett az operatív törzsnél. Orbán Viktort a rendőrség Teve utcai igazgatási központjában Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője tájékoztatta a mentési munkálatokról és a pillanatnyi helyzetről.
   
A miniszterelnök a tájékoztatás után újságíróknak azt mondta: arra kér mindenki, hogy tegyen eleget a hatóságok kéréseinek, ne induljon útnak el egyedül, mert a havazás által legsúlyosabban érintett területeken "a türelem a biztonság garanciája, a türelmetlenség veszélybe sodorja" az embereket.

A kormányfő elmondta: eddig két ember halt meg a havazás következtében történt tömegkarambolban, jelenleg egy ember van életveszélyben, aki egy elakadt mentőben vesztegel. Összesen 155 embert és 285 járművet nem sikerült eddig kimenteni a hó fogásából - szögezte le. Tájékoztatása szerint a legsúlyosabb a helyzet az M1-es autópályán Bábolna környékén, ahol megszakításokkal 12 kilométeres a hófal és a nagy szél miatt a helikopterek bevetése is nehézségeket okoz.
   
Elmondta azt is: a szolgáltatók tájékoztatása szerint Szabolcsban várhatóan csak szombat reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását, így a péntek éjszakát is "egymást segítve kell átvészelnie az embereknek".
   
Az MSZP szerint a kormány nem készült fel a rendkívüli időjárási körülmények kezelésére, ezért a szocialisták parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik. A Fidesz gátlástalan politikai haszonlesésnek minősítette az MSZP-s nyilatkozatot.
   
A Jobbik átfogó vizsgálatot követel a kormánytól és a belügyminisztertől, hogy kiderüljön, ki a felelős a rendkívüli időjárási helyzetben kialakult "áldatlan állapot" miatt.
   
Az LMP szerint a kormány "ismét kudarcot vallott", ugyanis képtelen hatékonyan működtetni az államapparátust.
   
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt kormányfő szerint vigyáznunk kell egymásra, és "elsősorban a kormánynak kell vigyázni ránk, ha erre nem alkalmas, akkor semmire sem".
   
Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője, volt miniszterelnök arra kérte a kormányt, hogy minél előbb legyen úrrá a havazás és az erős hóátfúvások okozta közúti káoszon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.