Alkotmánymódosítás

Kósa egyetért Áderrel

A Fidesz ügyvezető alelnöke helyesnek tartja Áder János köztársasági elnök döntését, hogy aláírja az alaptörvény negyedik módosítását.

2013.03.14 15:34MTI

Az államfő szerda este az M1 Híradójában azt mondta: "egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem". 

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre helyesnek nevezte a köztársasági elnök döntését. 

Mint mondta, fogalmilag is értelmetlen, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) az alkotmányellenesség szempontjából is vizsgálhassa az alaptörvényt, ezért szerinte csak napi politikai érdekek diktálták azok felvetéseit, akik ilyen kontrollt sürgettek. 

A kormánypárti politikus emlékeztetett: az Ab az 1990-es években - Sólyom László későbbi köztársasági elnök vezetése idején - több olyan állásfoglalást is hozott, amelyben világosan kinyilvánította, hogy a testület nem vizsgálhatja az alkotmányt alkotmányossági szempontból, csak eljárásjogi kérdésekben. 

Ha Sólyom László valóban azt követeli, hogy a jelenlegi államfő forduljon az Ab-hoz alkotmányossági vizsgálatot kérve az alaptörvény-módosításról, akkor a volt elnök "a saját munkásságát köpi szembe", mert éppen az általa vezetett Ab alakította ki az említett gyakorlatot a láthatatlan alkotmányra vonatkozóan - fogalmazott Kósa Lajos, aki szerint ha Áder János az Ab-hoz fordulna alkotmányossági kontrollért, saját esküjének mondana ellent. 

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását, amely az alkotmány részévé teszi az Ab által megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is. Sólyom László volt államfő még a parlamenti szavazás előtt közzétett írásában úgy vélekedett: mielőtt "visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot", egy lehetőség maradt: a köztársasági elnök vétója. 

Az alkotmánymódosítás ellen múlt csütörtökön a fővárosi Fidesz-székház udvarára behatolva, szombaton pedig az Országház melletti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt. A módosítás miatt Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is aggodalmának adott hangot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.