Március 15.

Fekete György: 1848 nem válhat közhellyé

Az alkalomra írt versét a Duna Palotában összegyűlt közönség előtt is felolvasta.

2013.03.13 15:31MTI

Ami a magyar történelemben csoda volt, nem válhat közhellyé - hangsúlyozta az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szerdai ünnepi délutánján elmondott köszöntőjében az MMA elnöke.

Fekete György rámutatott: azért nem méltatja hosszasan 1848 hőseit és eseményeit, mert azoknak nem szabad közhellyé válniuk. A művészeti akadémia elnöke ehelyett arra szólította fel az ünnepi műsor hallgatóságát: idézzék fel magukban életük legszebb, március 15-hez kötődő emlékeit.

Mint hozzátette, ő maga 1990. március 15-re emlékszik vissza legszívesebben, amikor hat héttel az első rendszerváltó választás előtt a budai Gesztenyéskertben fegyveres rendőrök sorfala és több ezres közönség előtt tartottak többen emlékbeszédet. Erre az alkalomra írt és ott elmondott versét Fekete György a Duna Palotában összegyűlt közönség előtt is felolvasta.

A Magyar Művészeti Akadémia ünnepi délutánján az Emberi Erőforrások Minisztériumát Halász János kultúráért felelős államtitkár és Hammerstein Judit helyettes államtitkár képviselte. A hazai és határon túli néptáncos és hagyományőrző csoportok műsorát követően az MMA tagozati üléseket tart, amelyeken tagozati díszokleveleket adnak át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.