Aranykor

Fekete György életmű-kiállítása Zalaegerszegen

Szülővárosában, Zalaegerszegen nyílik meg pénteken Aranykor címmel Fekete György életmű-kiállítása a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

2012.11.08 23:29MTI

A famozaikokat, rajzokat, illusztrációkat, kisplasztikákat és a könyveit bemutató tárlat anyaga illeszkedik az egykori zsinagóga színes üvegablakaihoz, az orgonához, a terem zsidó emlékrészéhez - mutatott körbe a kiállítóteremben a Kossuth-díjas belsőépítész. Az életművének eddigi hat évtizedét bemutató kiállítás szeptembertől öt héten át az Iparművészeti Múzeumban volt látható. 

A meghatározó stílus, a hófehér installáció miatt a budapesti kiállítóterem környezetében "feszengtek" a művek, itt pedig rásimulnak a falra, nézik a szemben lévő színes ablakot" - fogalmazott az iparművész. Szavai szerint a kiállítás hatvanéves alkotói munkájának bemutatása. Felidézte, hogy a budapesti Vigadó Galériában tíz évvel ezelőtt nyílt meg a négy évtizedes belsőépítészeti munkáját bemutató kiállítás, 2009-ben viszont arra gondolt, hogy a korábbi alkotásairól mindeddig "nem adott számot kívülállóknak". 

Összegyűjtötte az 1950-es évektől készített régi főiskolai munkáit, rajzokat, utcavázlatokat, kollázsokat, akvarelleket, kisplasztikákat. Műhelyében felelevenítette a 35 évvel ezelőtt kitalált famozaik-technikát. Fekete György negyven évig volt belsőépítész, a magyar pavilonok tervezésével szinte bejárta az egész világot, de a rajztudása a belsőépítészi munkáiban is érvényesült. Mint elmondta, műveinek személyes vonatkozásai vannak, valamennyi mögött családi, nemzeti történetek rejtőznek. Iparművészművésznek vallja magát, akire óriási hatást gyakorolnak az anyagok és a technikák. 

Műhelyben alkot, gépek, anyagok, ragasztók, színek, felületek, fák, papírok között. A mozaikokon soha nem előre elgondolt ideát formál meg, hanem a környezetét teremti meg. A kiállítás anyaga könyvben is megjelent, így alkotásait, az elajándékozott kollázsokat, montázsokat a katalógus megőrzi az utókornak - jegyezte meg. Zalaegerszeg díszpolgárának életmű-kiállítása január 8-ig tekinthető meg, ezt követően a tárlatot Sopronban is bemutatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.