Leállíthatják a termelést

Sztrájkbizottság alakult a Hankook rácalmási üzemében

Sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország rácalmási gumigyárában, mert a szakszervezet szerint a munkaadó érdemi válaszra sem méltatja béremelési javaslatukat.

2013.02.21 14:14MTI

Az érdekvédők közleménye szerint jövő keddig várnak, és ha akkor sem lesz változás a kiemelkedően sikeres, 30 milliárdnál is nagyobb nyereségre készülő cégnél, a bizottság a dolgozók igényei szerint leállítja a termelést. Emlékeztetnek arra, hogy a korábbi években viszonylag megfelelő egyeztetések folytak. 

Az érdekvédelem vezetői megelégelték a munkaadók felháborító magatartását, ezért a dolgozók nyomására sztrájkbizottságot hoztak létre, hogy szükség estén munkabeszüntetéssel kényszerítsék eredményes tárgyalásra a cégvezetést - közölte Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet vezetője. 

Hozzátette: azt sem tudni, van-e, s ha igen, milyen mértékű ajánlata a cégvezetésnek, pedig már többször tárgyalóasztalhoz ültek. Szerinte a szakszervezet nem kért lehetetlent a kormánnyal korábban stratégiai szerződést kötött gyár vezetésétől. Az érdekvédők a 220 ezer forint alatt kereső dolgozóknak infláció plusz 6 százalékos emelést javasolnak januárig visszamenőleg. A 220 ezer feletti bérekre infláció plusz 3 százalékos visszamenőleges korrekciót kérnek. 

A szakszervezet - a tavalyi évhez hasonlóan - sikeres időarányos eredmény esetén, nyereségalapú bónuszt is javasol két részletben, júniusi és novemberi kifizetéssel. A cafeteria keret emelése mellett kérik, hogy a dolgozók Erzsébet-utalványt is kapjanak. A VDSZ elnöke szerint nem ez az első eset, hogy konfliktus van a cégvezetés és a munkavállalók között, a koreai tulajdonú vállalatnál nehezen alkalmazkodnak az európai normákhoz.
 
Ez egyebek mellett a szakszervezetekkel való, enyhén szólva is barátságtalan kapcsolatban is érezhető - mondta. Roy Katalin, a Hankook Tire Magyarország kommunikációs menedzsere az MTI érdeklődésére közölte: a Hankook Tire meglepetéssel értesült a VDSZ bejelentéséről, az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak a szakszervezettel. Mivel a vállalat vezetősége nem kapott hivatalos tájékoztatást a sztrájkbizottság megalakulásáról, egyelőre nem tudják kommentálni a bejelentést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.