Évente 5000 veszélyes kutyaharapást regisztrálnak

Egyedülálló kutya-gyerek tréning a kutyatámadások ellen

Magyarországon egyedülállóan hatékony az a kutya-gyerek tréning, amit a Gödöllői Kutyasport Központ (GKSK) vezetője fejlesztett ki. Azokon a településeken, ahova a központ oktatói visszajárnak a Kutya-Barátok Sport Egyesület megbízásából, csökkentek a kutyatámadások.

2013.02.13 12:32Havariapress

Magyarországon évente csaknem 5000 veszélyes kutyaharapást regisztrálnak, és az áldozatok közül több százan válnak fogyatékkal élővé vagy szenvednek súlyos sérüléseket.

Az áldozatok 60 százaléka gyerek. A kutyatámadásos balesetek többsége megelőzhető lenne, hiszen azok zöme emberi mulasztás miatt következik be. Az ilyen tragédiák elkerülése miatt, kimondottan a kutyatámadások megakadályozása, és kivédése érdekében fejlesztette ki 10 évvel ezelőtt Halász Árpád állatkoordinátor, a GKSK vezetője a kutya-gyerek kommunikációs tréninget. A kutya-gyerek tréning egyfajta interaktív, játékos, élményekkel teli tanulási folyamat, amelynek során olyan mozdulatokat, viselkedést tanulnak meg a gyerekek, amelyek az életüket mentheti meg. A foglalkozásokon az oktatók saját, jól szocializált, képzett kutyáikkal szemléltetik a kutya testjeleit és az azok kezeléséhez szükséges trükköt.

Azokon a településeken, ahová rendszeresen visszajárnak a Kutya-Barátok Sport Egyesülete megbízásából a GKSK oktatói megismételni a programot, a statisztikai adatok alapján 60-70 százalékkal csökkent a gyerekeket érintő kutyás balesetek száma. A Kutya-Barátok Sport Egyesülete célja, hogy a jövőben minél több gyermek megismerhesse a hosszú évek alatt kifejlesztett módszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.